Сблъсък между протестиращи и полицаи на пътя за Гърция

Сблъсък между протестиращи и полицаи на пътя за Гърция | StandartNews.com

Благоевград. С напрежение и блъсканица между протестиращи и полицаи, но без арести и пострадали, завърши протеста на над 250 жители на разложкото село Елешница.

Преди 12,00 часа в неделя те се събраха на бензиностанция „Шел" преди разклона за Разлог. Намерението им бе да блокират до 13,00 часа движението и в двете посоки на международния път за Гърция. На мястото обаче имаше стотина полицейски служители, които имаха разпореждане да не допуснат затваряне на шосето за ГКПП – Илинден – Ексохи на българо – гръцката граница. Полицейският кордон удържа първоначалният натиск на протестиращите, но в един момент десетки мъже начело с кмета на Елешница Сашо Мицин успяха да го пробият и насядаха на пътя.

Много бързо обаче органите на реда ги принудиха да напуснат шосето и да го освободят за движение на автомобилите. „Поне за 5 минути успяхме да осъществим намерението си. Само с такива крайни действия има шанс да спасим 30 000 декара гори. Поводът за протеста ни е спор между нашата община Разлог и съседната Белица кой е собственик на горския масив. Горите са в нашето землище, но са присъдени на Белица от службата по земеделие", заяви кметът Сашо Мицин. Той и жителите на селището очакват реакция от държавата, която да реши проблема. В противен случай протестите ще продължат с пълна сила.

Хората от Инициативния комитет обаче ще се „уредят" с актове за административно нарушение. „Те се нарушили обществения ред и не са изпълнили полицейско разпореждане. Затова ще бъдат санкционирани", категоричен бе шефът на ОД МВР – Благоевград комисар Георги Костов.

Жителите на ощетеното село се възпротивиха на решението и обявиха, че ще бранят с жива верига гората. Местните няма да допуснат апетитният терен да бъде прехвърлен на съседната община. "Няма да позволим други да добиват дърва за огрев и дървен материал в този масив", уверяват жителите на селото. През 2001 година селото преминава от община Белица към Разлог. Според издаден указ на президента населеното място се присъединява към новата община с 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай