САЩ ни дават рамо срещу трафика на антики

САЩ ни дават рамо срещу трафика на антики  | StandartNews.com

София. US посланикът на САЩ Марси Б. Рийс и министърът на културата д-р Петър Стоянович подписаха Меморандум между правителствата на САЩ и България, отнасящ се до опазването на българското културно наследство. Церемонията се проведе в Националния исторически музей в София, съобщиха от американското посолство.

Меморандумът е относно налагането на ограничения върху вноса на категории археологически и църковно-етноложки материали, представляващи културно наследство на България. Той ще укрепи и засили сътрудничеството между двете страни за ограничаване на кражбите и нелегалния трафик на антики и други културни ценности и ще улесни тяхното връщане в България. Споразумението има за цел също така да продължи международната размяна на такива материали за културни, образователни и научни цели, посочиха от мисията.

Двете държави, които са страни по Конвенцията на ЮНЕСКО от 1970 г. относно мерките за забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности, стигнаха до подписването на това споразумение след заявено желание, отправено към Държавния департамент на САЩ от страна на българското правителство през юли, 2011 г., припомнят от посолството.

Споразумението оторизира Департамента по вътрешна сигурност на САЩ да предотвратява вноса в САЩ на предмети, представляващи българско културно наследство, освен ако правителството на България не издаде разрешение за експорта на такива материали. Освен това, в случай, че такива материали бъдат заловени на американската граница, правителството на САЩ ще ги връща на правителството на България. Ограничаването на вноса ще затрудни криминалните групи и контрабандистите да доставят такива крадени предмети на купувачи в САЩ и по този начин ще стесни достъпа на крадени културни ценности до пазарите и ще намали причините за плячкосването на подобни материали.

Ограничаването на вноса ще се отнася до широк спектър от археологически материали , датиращи от 7 500 г. преди новата ера до приблизително 1 750 г. от новата ера, и на етноложки материали, датиращи от 681 г. от новата ера до приблизително 1 750 г. от н.е., определени в Обособен списък, който ще бъде публикуван във Федералния регистър на САЩ скоро след подписването на Споразумението. Обособеният списък е изготвен въз основа на информация, предоставена от българското правителство и от други експертни източници.

В допълнение към ограниченията за внос Споразумението предвижда по-нататъшно сътрудничество между САЩ и България в областта на опазване на културното наследство, насърчаване на обмена на информация, повишаване на вниманието към съхраняване на културните ценности, предотвратяване на кражби и унищожаване на документи, подсилване на законодателството по отношение на опазването на културни ценности, разширяване обхвата на инициативите за опазване на културното наследство в образователните институции и сред широката общественост. Споразумението насърчава и временното предоставяне на археологически и етноложки материали на музеи и институции в САЩ за изложби и други образователни или културни инициативи съгласно настоящото българско законодателство.
Правителството на САЩ е подписало подобни споразумения с петнайсет други държави, включително Италия, Гърция и Кипър.

Обособеният списък и повече информация може да се намери на http://eca.state.gov/cultural-heritage-center/cultural-property-protection.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай