САЩ: Без шистов газ изпадате в зависимост от руските ресурси

Съветникът на президента Буш Стивън Хадли

САЩ: Без шистов газ изпадате в зависимост от руските ресурси | StandartNews.com

София. „Отказът от добиването на шистов газ създава зависимост от руските ресурси." Това заяви в интервю по TV7 Стивън Хадли, съветник по националната сигурност от 2005 до 2009 г. на президента Джордж Буш. Според него тази енергийна зависимост създава предпоставки за руско влияние в европейските страни. Хадли припомни, че добиването на шистов газ в САЩ е помогнало на американската икономика и е допринесло промишлеността да стане привлекателна. Според него в Европа има залежи на шистов газ и е време тя да погледне сериозно на алтернативните източници на газ, а новото поколение технологии би позволило добиването и използването на шистовия газ да не вреди на опазването на околната среда.

Американският експерт по сигурността се спря на заплахата от тероризъм, която вече се е превърнала в глобална. „По-малките страни в Европа имат нужда да бъдат защитени срещу подобни заплахи", смята Хадли. Той припомни думите на президента Барак Обама, че „терористичната заплаха ще бъде с нас десетилетия напред". „Трябва да се предприемат действия, които да предпазват хората от този вид заплаха и в същото време да са в синхрон с идеалите ни за свобода, демокрация и отвореност", смята Стивън Хадли.

За него намирането на баланса е проблематично за САЩ след 11 септември 2001 г., а този проблем ще се изостря все повече и в Европа. Хадли твърди, че при заплаха от масово унищожение трябва да се наблегне на мерките, които поддържат сигурността. След превъзмогването на заплахата обаче балансът между свобода и поверителност може да се регулира отново, каза специалистът по проблемите на сигурността. Той посочи, че в това отношение действията на администрациите и на Буш, и на Обама са последователни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай