"Сървайвър" на босо по Камчия

"Сървайвър" на босо по Камчия  | StandartNews.com

Клуб "Зелена стъпка" през май се стяга за първия полумаратон върху пясък

Любители на градското бягане от цялата страна ще се съберат в Разград за великденски крос. Повече от 100 атлети ще тичат в събота из улиците на лудогорския град, организирани от клуба за приключенски спортове "Зелена стъпка".
Това ще е второто великденско издание на кроса, който стартира миналата година и веднага набра популярност заради няколко бащи, които пробягаха трасето, тикайки децата си в бебешки колички. Тази година заедно с любителите в 5-километровия пробег ще се включат и скоростни бегачи. Трима шампиони от София и Варна, печелили национални и балкански първенства по планинско бягане, ориентиране и градски кросове, ще участват в инициативата на "Зелена стъпка".
Дамският фен клуб на "Лудогорец" ще бди за безопасността на трасето. Специалната награда за победителя също ще носи марката на клуба. Това ще е топка, с която шампионите са спечелили знакова среща и върху нея ще бъдат автографите на всички звезди от тима на Кирил Домусчиев.

"Зелена стъпка" определят себе си като съмишленици, обединени от идеята да спортуват задължително сред природата, като си вдигат адреналина с екстремни предизвикателства.

Идеята за клуба се родила един февруарски ден миналата година, докато Цоньо, Христо и Цветанка тичали по пътеките в местността Пчелина край Разград. Мъжете бягали боси, а спътницата им

предпочитала джогинга с маратонки

И тримата се радвали на приближаващата пролет, гледали разпъпилите се рано-рано дрянове и се опиянявали от движението сред природата. Знакът за тяхната обща страст разчела Цветанка Пенчева. Учителката по английски се спряла, загледала се в следите, които босоногите бегачи оставяли върху разкаляната пътека и обобщила събитието като "Зелена стъпка". После тримата решили да направят клуб с това име.

"Започнахме с неделни бягания в градския парк, които вече са традиция. В тях участват и деца, и възрастни с бели коси. Има тренирани спортисти, които бягат за време, други просто вървят и дишат чист въздух. За нас е важно, че сме заедно, събрани в общност, привлечена от идеите за живот близо до природата", разказват Цоньо и Ицо, идеолозите на клуба.
Така два месеца по-късно, в навечерието на миналия Великден, пъстра група ентусиасти хукнаха по улиците на Разград, събрали се за първия крос на "Зелена стъпка". Имаше всякакви изпълнения. Иван беше дошъл с бебето си и го тикаше с количката пред себе си, докато бяга, а Нейтъна беше качил детето си на самар върху гърба си и също тичаше с него. Имаше цели семейства и хора с побелели коси, всички опиянени от движението и усещането за силно и здраво тяло. "Този първи наш крос, организиран по Фейсбук, ни показа колко добра е всъщност идеята да спортуваме заедно сред природата", спомня си Цоньо Пенев. Постепенно към бегачите се присъединили и колоездачите, после плувци, които редували кросовете из Пчелина с гмуркане във водите на язовира там.

Така, стъпка по стъпка, участниците ставали все повече, а нуждата от още адреналин все по-голяма. Затова през юли организирали първия си полумаратон за планинско колоездене. В горите на местността Пчелина дошли майстори на МТВ колоезденето от цялата страна. Привлечени от

21-километровото трасе сред девствените гори

на Лудогорието били и трима републикански шампиони от различни категории.
Успехът с планинския преход на колела родил идеята за бягането върху пясък. Предстоящият полумаратон ще се проведе на 30 май на плажната ивица между Камчия и Шкорпиловци. Това ще бъде първото състезание по дълго бягане върху пясък, организирано в България. За него ентусиастите от "Зелена стъпка" се готвят усилено.

"Предстои ни истински сървайвър! Трасето включва преминаване на река Камчия при устието й, което е широко 30 м. Смелчаците ще газят, като разчитат изцяло на себе си, но сме предвидили да опънем въжета, за тези, които ще имат нужда от подкрепа", обясняват Цоньо и Ицо. Вече 200 търсачи на силни усещания от цялата страна са потвърдили, че ще се включат в приключението. До края на май се очаква техният брой да скочи още. Организаторите сами се грижат за всичко, свързано с бъдещия сървайвър.

Търсят и приемат помощ от всички

които искат да допринесат първия у нас полумаратон върху пясък да стане незабравимо приключение. Вече има водни спасители, готови да се включат като доброволци в инициативата. Ще са нужни спасителни жилетки, вода, плодове, ядки за подкрепителните пунктове, в които маратонците ще хапват набързо, за да издържат дългия маршрут по пясъка. Хотелиерите могат да направят отстъпки за бегачите, къмпингарите да помогнат с палатки на тези, които ще отседнат под открито небе. Ще има нужда от медицинска помощ, от охранители.

Христо и Цоньо вече са решили, че ще бягат боси. Пенев е промишлен дизайнер и отлично е запознат с частите, които оформят човешкия скелет. Знае, че всяка костица от човешкото стъпало има своя функция. "Когато човек бяга без обувки, тялото му е най-близко до земята и се движи така, както го е програмирала природата", убеден е той. За Христо пък, който е скейтър, рапър, заклет веган и активно практикуващ йога, бягането на бос крак е въпрос на ценностен избор. Те, разбира се, съветват бъдещите маратонци сами да преценят как е най-добре за тях да преминат по трасето, но напомнят, че освен крос по пясъка, ги чака и газене на вода в дълбока река.

Маратонът край Камчия ще се състои, независимо от времето.

Ще се тича и при слънце, и при дъжд

Единствено, ако небето изпрати стихийни бедствия на морския бряг по това време, може да бъде отложен. Организаторите очакват всеки, който харесва идеята и споделя страстта им към приключения, да се включи в маратона. Било като бегач, било като публика, било като подкрепа. Всички от клуба за приключенски спортове "Зелена стъпка" са отворени за идеи и нови приятели. Може на живо, по трасетата за бягане и колоездене около Разград, може и с приятелско намигване на страницата на ентусиастите в социалните мрежи.

Следваха "Лудогорец" 180 км на колелета

Членове на "Зелена стъпка" показаха фенската си привързаност към "Лудогорец", като организираха колопоход от стадиона на зелените в града до игрището на "Стяуа" в Букурещ.
Цоньо Пенев и Иван Радев въртяха педалите 180 км, за да пристигнат с велосипеди в румънската столица и да викат от трибуната за "Лудогорец". "Разстоянието по асфалта до Букурещ взехме за 5 часа. 1 час ни отне придвижването из големия полис. Беше вълнуващо приключение. Жалко, че тогава загубихме с 1:0. Ех, ако още тогава знаехме какво ще се случи на мача реванш в София, когато Козмин Моци...", като истински запалянко започва да си припомня Пенев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай