Сапунката с боклука

София чака 120 млн. от Брюксел за строеж на завода

Сапунката с боклука | StandartNews.com

Историята със софийския боклук заприлича на сапунка. Епизодите се въртят, решение няма, прави разбор на омагьосания кръг в. "Стандарт".
За съжаление кризата със сметта на 2-милионната столица е заложена още с изграждането на сметището в Суходол преди 24 години. А краят й не се вижда. Той е в изграждането на завод, чиято първа копка още не е направена.
Каква е историята?

Сагата със софийския боклук започва в далечната 1984 г., когато Министерският съвет взима решение да се изгради сметище край квартал Суходол. Още тогава се прогнозира, че то ще прибира по 1000 т дневно, въпреки че жителите на София по това време са значително по-малко. Депото започва да работи следващата година. Целият терен е разделен на три клетки. Еконорми по световни стандарти обаче се въвеждат едва през 1997 г. Дъното на незапълнените места в бунището се изолира с глина и фолио, поставят се и дренажи. Последната трета клетка в Суходол е открита в края на 2000 година, като още тогава кметът Стефан Софиянски обявява, че сметището има обем за още четири години. Тогава за пръв път излиза в общественото пространство официално терминът "завод за боклук". Различни по тон и конфиденциалност разговори на тази тема обаче се водят няколко години по-рано. Според Софиянски построяването на завода ще струва 120 млн. долара, но предварителната процедура ще отнеме две години.

БАРИКАДИ
Бунтовният Суходол пръв вдигна барикади срещу боклука. След него въстанаха Требич, Локорско, Сеславци. За броени месеци във всяка точка, която дори и хипотетично се споменаваше заедно с думата смет, почваха бунтове.
Лавината от протести тръгна още в края на 2001 г. Тогава 200 жители на Суходол, подкрепени от Мало Бучино и Банкя, блокираха пътя към депото. Контейнерите в София светкавично се препълниха. А в държавата се затъркаля вицът: Ти от София ли си, или така си миришеш?
Местните възразиха основно срещу това, че боклукчийските коли минават през центъра на квартала, и настояха за обходен път. Въпреки че общинският съвет реши да налее пари в облагородяване на района, хората не мирясаха и и поискаха затваряне на депото. Общинарите им обещаха, че то ще се закрие поетапно.
Втората жива верига на суходолци бе през септември 2002 г. Софиянски бе принуден да обещае, че депото ще се закрие в края на 2004 г. Същинската война се разгоря през януари 2005 г. Притиснати до стената, съветниците скрепиха с подпис решението, че сметището се закрива юни същата година. Трескаво общинарите започнаха да търсят временно решение. Срокът на депото обаче изтече и суходолци отново блокираха пътя. Междувременно вече бе изплувала идеята боклукът да се пакетира. Инсталациите за балиране обаче не могат да се монтират във въздуха. Всяко място, където общината решаваше да ги постави, вдигаше въстание с палаткови лагери и живи вериги. До спасителните за Софиянски избори. Той се гмурна в тях и остави заместника си Минко Герджиков да се оправя както може. Ако може!
Обстановката в София и околностите бързо стана взривоопасна и Герджиков обяви криза. Суходол се напълни с полиция и блокадата на сметището бе вдигната.

БОРИСОВ И БОКЛУКЪТ
В предизборната си кампания кметът Бойко Борисов обеща да построи завод за боклук за година, две. Очевидно никой не му е разказал в детайли сагата с боклука. Още с влизането му на "Московска" 33 кризата със сметта го притисна, защото площадките за съхраняване на балите вече бяха на привършване. Заплахата от препълнени контейнери висна и над неговата глава. Междувременно правителството взе да му помага с проучване на варианти за площадки. Проверяваха се терени на военните, но нито един не отговаряше на изискванията. През ноември 2005 екоминистерството предложи мини "Чукурово" за депо. Съседното на находището за въглища село Габра обаче спретна опълчение. Борисов прати пробно камион с бали. Последва сблъсък с няколко ранени и общината върна камиона. Трескавото търсене на площадка за депо и завод продължи, но без резултат. Зам.-кметът Милор Михайлов обиколи държавата и продължи да настоява за отваряне на Суходол.
Президентът Георги Първанов също се опита да помогне, като предложи един от рудниците "Бобов дол". Геоложките проучвания обаче показаха, че мината не става, а и местното население също се вдигна на протест. На следващата година кметът Борисов смени заместника си Михайлов с Мария Бояджийска - експерт от МОСВ. Въпреки че и отпреди има приета стратегия за управление на отпадъците, общината тръгна от нулата с нова програма. Съвети за нея дават и експерти от Брюксел по екопрограмата "Джаспърс". Те препоръчват отваряне на Суходол и изграждане на интегрирана система, която включва разделно събиране на боклука и рециклиране на отпадъка. Решението за отварянето на Суходол бе трудно за Борисов, защото хората там вече знаят как се вдига протест. Преди да го вземе, той направи последен опит да намери място за балите, като се договори с ръководството на "Кремиковци" за табаните на рудника. Екоминистерството обаче наложи забрана с мотив, че в рудника все още има залежи. Министерството на икономиката пък продължава концесията му, въпреки че той отдавна не работи.
В края на миналата година правителството удари рамо на общината, като уговори Пловдив и Карлово да приемат на сметищата си почти около 200 хиляди бали. Суходол беше отворен в края на миналата година. Пак с протести и полиция.

ЗАВОД ЗА ПОЛИТИКА
Ако е рекъл Господ и депутатите му отговорят, първа копка на завод за боклук може да се направи в края на тази година. Такива са надеждите на Бойко Борисов. Удари ли първата копка, забива стожера в предизборната си кампания. До нея обаче може да се стигне само ако народните представители приемат промени в Закона за околната среда. Само така може да се движи паралелно процедурата по издаване на разрешение за строеж заедно с комплексно разрешително от екоминистерството. В противен случай се губят средно по пет месеца за всяка. Меглена Плугчиева обеща пред Еврокомисията текстовете да се внесат в парламента веднага след ваканцията на депутатите. Иначе София има обещани 120 млн. евро за завода от ЕК.

КРАЯТ
Както и да се върти и суче, историята на софийския боклук ще свърши догодина. Дали преди или след изборите, ще се случи. Тази поучителна история обаче може да се повтори и потрети в много градове. А не е лошо и да си припомним с колко зор беше затворена главата "Екология" в преговорите ни с ЕС. А софиянци се надяват на финала да имат чист град с редовно празни кофи.

Сияна Севова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай