Съпругата на Камиса Раз опече еврейски сладки за благотворителност

Съпругата на Камиса Раз опече еврейски сладки за благотворителност | StandartNews.com

София. Поне седем различни вида еврейски сладкиши с етикет: Hand made by Arza Kamisa Raz, Wife of the Israeli Ambassador in Sofia (буквално: собственоръчно направени от Арза Камиса Раз, съпруга на израелския посланик в София – б. р.). С тези изкушения посреща щанда на Израел на традиционния вече Благотворителен базар в Интер Експо Център в София. 19-то издание за милосърдие в подкрепа на възрастни и деца в неравностойно положение – с увреждания, без родители или притиснати от нищета, от Международния женски клуб в София. За 19-а поредна година съпруги на чуждестранни дипломати и съмишленици от над 40 страни предлагат свои произведения - сувенири и деликатеси, като събраните средства ще отидат при най-нуждаещите се в навечерието на Коледа.

Израелското милосърдие обаче не спира дотук – от другата страна на щанда е монтирана реплика на Стената на плача, на която всеки посетител може да напише своето желание, без значение на какъв език. Съпругата на посланик Раз е обещала да занесе всяко листче с всяко пожелание до Йерусалим и да го постави във фугите на истинската Стена на плача.
Тържествеността на събитието бе двойна за Израел, тъй като Базарът съвпада със започналия на 27 ноември празник Ханука.

Ханука е празник, който започва в 25-тия ден на еврейския месец кислев. Подобно на християнската Коледа, Ханука за евреите е семеен празник. Той е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се изпълняват празнични песни. На трапезата се поставят предимно ястия, приготвени в растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в традиционните лампи менора. Празникът води началото си от историята за съпротивата срещу опитите за насилствено елинизиране на еврейския народ и въстанието от 164 година преди новото летоброене. Легендата твърди, че когато бунтовниците се подготвяли за ритуала по осветяването на Храма, успели да намерят само една друза (малко съдче, в което се съхранявало миро) с масло, което щяло да стигне само за един ден. С упование в Словото на Господа, те запалили менората и по чудо маслото не свършило. Светилникът продължил да гори по свръхестествен начин през всичките осем дни на празника. Това е осемдневното „Чудо на светлините", празнувано до днес като „Празникът на освещението на Храма" или „Празникът Ханука".

Над 8000 души посетиха Базара миналата година, а събраните средства бяха над 325 000 лева, което го превърна в най-успешното издание в досегашната му история. Тазгодишното му издание, което премина под мотото „Светът идва при теб!", имаше 61 щанда, от които 40 на различни държави (представляващи 45 страни), 8 щанда на благотворителни организации, чиито инициативи Международният женски клуб подкрепя, както и щандове с книги, дрехи, играчки, детски кътове, работилници и снимки с Дядо Коледа. И никое изкуство не бе пренебрегнато, независимо дали бе традиционен танц, песен или артистично изпълнение на живо или посредством мултимедия. А стълпотворението в зали 3 и 4 на Експо Центъра обещаваше да подобри миналогодишния рекорд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай