Събират 2000 бежанци в 20 нови лагера

Държавата праща войската на браздата

Събират 2000 бежанци в 20 нови лагера | StandartNews.com

София. Фейс контрол ще решава къде да бъдат настанявани бежанците у нас. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев след извънредното заседание на кабинета в понеделник. Бегълци, за които се прецени, че трудно ще се интегрират в страната ще бъдат настанени в лагери от затворен тип.

"Правителството ще работи към задействане на европейска директива, която ще позволява да се изграждат центрове за настаняване на бежанци от закрит тип. Настанените в тях бежанци няма да могат да ги напускат и да се връщат обратно свободно, както е сега", поясни още МВР шефът.

Според вътрешния министър такива центрове от закрит тип са необходими, тъй като една част от бежанците не знаят езика, а друга част от тях представляват някакъв риск за сигурността в населените места и дори са извършвали дребни криминални престъпления. "Ние не можем да върнем тези хора в Сирия, но не можем и да ги пуснем свободно да се разхождат", подчерта Йовчев. Той обясни още, че ще се прави ясна преценка за риска на всички хора, които се настаняват и там, където се смята, че хората не могат да се интегрират в обществото и по-този начин ще повлияят пряко, ще бъдат настанени на места от закрит тип. "Трябва да сме наясно, че голяма част от тези хора, които влизат в България и искат закрила, нямат друга алтернатива, освен да останат на територията на страната ни. Това ще бъде проблем", коментира министърът. Според Йовчев възможността за изграждането на подобни места за настаняване от закрит тип е регламентирана от Директива 2013/33 за стандартите за международна защита.

От думите му стана ясно, че ще бъдат изградени още 20 бежански лагера в Северна България. МО вече е предоставило 20-те военни сгради в 10 района за бежански центрове. "Те са с капацитет да приютят между 1000 и 2000 души", съобщи военният министър Ангел Найденов. МВР шефът отбеляза, че все още няма решение къде да бъдат изградени новите места за бежанци. "Ако всеки от регионите ще пише декларации и ще поставя въпроса остро - този подход не е добър. Бежанците не са на правителството. Това е въпрос, в който всички трябва да подходим национално отговорно", категоричен беше той.

Йовчев открои три основни пакета от мерки, които страната ни трябва да предприеме, и те трябва да са насочени към ограничаване на бежанците, които влизат, към създаване на възможности част от тези хора да отидат другаде и към прилагане на интеграционна програма, която да бъде насочена към бежанците, които ще останат у нас.
Като част от мерките, които правителството набеляза, са и засилената охрана по границата, включително готовност в охраната им да се включи армията. Освен възможна хуманитарна катастрофа, другите основни рискове, обсъдени на заседанието на министрите, са влизането на хора, свързани с терористични организации или с организираната престъпност, здравни и социални рискове, които включват напрежение с местните хора и нетърпимост, ксенофобия, натоварване на социалните ни системи.

"Като че ли най-тежките прогнози, които имахме, се сбъдват. Миграционният натиск спрямо България не само се запазва, но и се увеличава. Ще се сблъскаме с тежки проблеми, които по един или друг начин ще повлияят негативно върху всички обществени процеси. Това, което можем да направим, е да се подготвим и да управляваме процесите", заяви вицепремиерът. В най-критичния участък от границата около Елхово ще бъдат издигнати заграждения, ще се възстановят 107 км пътища в района и ще се изгради нова инфраструктура, което ще позволи по-бърза реакция, стана ясно от думите на военния министър Найденов. За целта Министерството на отбраната ще получи допълнително 750 хиляди лева. В отговор на въпрос Найденов посочи, че е възможно в охраната на границата да се включи и армията, но само при обявено кризисно положение.

Към 16 октомври у нас има 6445 чужденци. От тях 4444 души са сирийци.

Искаме 6 млн. евро от ЕС

Кабинетът не успя да вземе решение за отпускането на 27 млн. лв, които бяха поискани за справяне с бежанската криза. На извънредното заседание в понеделник министрите трябваше да решат как по пера да бъдат разпределени парите за отделните ведомства. До решение по темата обаче не се е стигнало, а и до снощи официално съобщение за отпусната от бюджета сума нямаше. По всяка вероятност финансовият министър Петър Чобанов и икономическият му колега Драгомир Стойнев са се опънали на идеята за дотацията от бюджета. След заседанието вицепремиерът Цветлин Йовчев припомни, че вече е поискана помощ от Европа за приемане на част от бежанците. МВР шефът съобщи още, че се очаква до края на седмицата Брюксел да обяви размера на финансовата помощ за България. Правителството е заявило необходимост от 6 млн. евро и очаква те да бъдат отпуснати.

Пращат доктори в Ковачевци

Спешен медицински пункт да се разкрие на територията на Детския екологичен комплекс в село Ковачевци, където са настанени имигранти, очакващи статут на бежанци. Това е поискал областният управител на Перник Михаил Михайлов. В нощта срещу понеделник един от настанените е бил с апендицитна криза, а сред останалите имало и бременна жена. За да се избегнат изненади, е нужно да има медицинско обслужване на място, смята пернишкият губернатор. Слуховете за огнище на краста са силно преувеличени.

Установен е само един случай, но човекът бил изолиран още в София. Броят на настанените в комплекса е 261. Само 90 от тях са сирийци. Над 100 са настанените с произход Афганистан. Очаква се комплексът да се обяви за селище от затворен тип и да се назначат двама коменданти.

Депутатско рамо на бунта в Казанлък

Протестите на Казанлък срещу закриването на полицейската школа и превръщането й в център за имигранти получиха подкрепа и в парламента. Старозагорските народни представители от "Коалиция за България" вкупом декларираха, че застават зад казанлъчани. "Имаме подкрепата на цялата парламентарна група и ще използваме всички законови средства, за да се противопоставим на такова решение", обобщи депутатът Атанас Пъдев, член на парламентарна комисия по сигурност и вътрешен ред. Във вторник парламентарната група имала насрочена среща с вътрешния министър Цветлин Йовчев. Междувременно протестите в града продължиха, като в понеделник стотина души се събраха пред общината. По-късно те отново блокираха за час пътя за Шипченския проход на входа за град Шипка.

Искри между Плевнелиев и Йовчев за чужденците

Вицепремиерът Цветлин Йовчев отхвърли критиките към кабинета за бежанската криза. Той предупреди, че ако ГЕРБ внесе вот на недоверие по темата, ще излязат "интересни неща" какво е свършил кабинетът "Борисов". МВР шефът нападна остро президента Росен Плевнелиев затова, че не свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Йовчев е недоволен, че държавният глава обсъжда кризата само с лидера на ГЕРБ и критикува правителството. "От изказванията на г-н Борисов разбирам, че част от тези проблеми те са ги коментирали и са обсъждали кризата с президента, но е редно това да стане в присъствието на останалите парламентарно представени партии", каза вицепремиерът. "Не можем да гледаме на този КСНС като на играчка в ръцете на дете, което само решава кога и как да си играе с нея", допълни той. В отговор Плевнелиев заяви, че "изпълнителната власт трябва да си изпълнява задълженията, а не да си изпуска нервите".

Уреждат ги с ракети за тенис

Спортното министерство предлага да се събират дарения за бежанците. Това ще става чрез организация на благотворителни спортни мероприятия. Ведомството на Мариана Георгиева има идея и за закупуване на спортни пособия за бежанците - например ракети за тенис на маса и топки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай