С пари от бригада - круиз по Карибите

С пари от бригада -  круиз по Карибите | StandartNews.com

Новият хит сред студентите ни в САЩ:

Това лято заработили повече, в Аляска отново се печели най-добре

Бригадирският сезон за студентите ни в САЩ е към края си. А за някои дори приключи. До края на септември и последните българи, работещи там, ще се завърнат у нас, разказва Борислав Милков от проект "Световно образование". Заработката на нашите млади хора в Щатите е повече от добра, парите, с които ще се завърнат, са повече от миналите години, разказва той. Едва когато обработим чековете им за данъците обаче, ще сме наясно каква е средната сума, която е заработил всеки един, разказва той.

Ако в миналото младежите ни, отишли на бригада в САЩ, се опитваха да спестят пари, за да ги харчат в България, последният хит сред младите ни хора е пътуване. Не само из САЩ. Тази година мнозина от вече приключилите работа качват в социалните мрежи снимки от круиз по Карибите. Хит сред младите хора са пътувания до Пуерто Рико, Хавай, Ямайка, обиколки из целия Карибски басейн или воаяж до Мексико, разказва Борислав Милков. По неговите думи младежите ни там си намират много изгодни туристически пакети по интернет, като на цена между 400 и 700 долара могат да си направят цяло пътешествие. А това са пари, които те изкарват за 10 дни, допълва той. Има и такива, за които бригадата

приключва в казината на Лас Вегас

както и почитатели на обиколки на Гранд Каньон и големите туристически атракции на Щатите. Някои искат да пътуват и до Канада, но това се оказва по-трудно, защото им е нужна виза. Най-често младежите ни си запазват около 10-15 дни от престоя в САЩ за пътешествия, като по този начин най-сетне бригадите оправдават наименованието си Work and Travel, разказва Милков. От качените във Фейсбук видеа виждаме не само, че се забавляват, а и че по време на бригадата са подобрили английския си, разказва той.
Тази година младите ни хора в САЩ

вземат между 8 и 14 долара на час

в зависимост от мястото и позицията, на която се трудят. По думите на Милков това лято не е проблем намирането и на втора работа, при която да успееш да направиш повече работни часове. Работодателите, които предлагат такава, трябва да отговорят на същите изисквания, както и тези, които им осигуряват основната трудова заетост. Те също се проверяват много стриктно и затова няма опасност младите хора да бъдат измамени. Според Милков положително е и това, че тази година по-малко студенти, работещи в САЩ, звънят на пряката линия на фирмата, която ги изпраща, с оплаквания и забележки. Това означава, че младежите ни вече са се научили достатъчно добре да се оправят сами на място и да решават проблемите си, смята той. Има обаче оплаквания от травми, например счупени ръце и крака. Застраховката обаче покрива подобни случаи и не се налага младите хора да доплащат, успокоява Милков.

Най-доволни са младежите, които работят в Аляска, тъй като те първи са успели да избият разхода си за пътуването, струващо между 3000 и 3500 лева, и вече работят за себе си. Обикновено там нашите младежи се трудят като

рецепционисти, келнери, камериери

тоест - най-често в закрити помещения, и намирането на работа е изключително лесно, защото Аляска е слабо населен щат и страда от недостиг на местна работна ръка. Извън нея много българи се трудят и на Източното крайбрежие, което тази година е пощадено от урагани, поне засега, и затова работата е повече от достатъчно. Напоследък нашите студенти са много търсени от работодател, който наема стюарди за луксозни автобуси между Манхатън и Лонг Айлонд. Работата им е да сервират напитки и закуски, да настаняват пътниците по време на пътуването, което трае между час и половина и три часа, в зависимост от трафика. Фирмата е много доволна от българите и тази година има между 20 и 30 наши студенти, които се трудят като стюарди. Срещу това получават не само високо заплащане, но и настаняване, както и транспорт до началната спирка на автобуса, на който работят. Срещу това обаче се иска много добро ниво на английски, както и да изглеждаш позитивно, за да се впишеш в US стандарта за обслужващ персонал, който работи с клиенти. Много търсени са аниматорите в увеселителните паркове, но

намаляват местата за спасители

"Ние ги ограничаваме сами, защото фирмите, които ги наемат, не гарантират, че ще ги оставят само на едно работно място - тоест край един басейн. Те ги местят непрекъснато, а условията навсякъде са различни. Тъй като при това положение не може да се гарантира сигурността на студентите, се стремим да ограничим тези места само за големите увеселителни паркове", разказва Милков. Самите студенти също, за разлика от минали години, по-малко търсят подобни позиции.

Канада и Ирландия също търсят младежи

Канада и Ирландия са други опции за студентски бригади, които се предлагат пък от "Юзит калърс". Работата в Канада обаче не е бригада в истинския смисъл, защото можеш да се трудиш там 12 месеца. Цената за това е 829 долара, а изискването - да бъдеш български студент под 30 години в редовна форма на обучение и да имаш добър английски или френски. В началото се прави ориентационна среща в Монреал, Торонто или Ванкувър, на която студентът подава и документи за социално-осигурителен номер. Минималното възнаграждение там е между 8 и 10 долара на час, като няма ограничения за броя часове, които работиш, както и за броя на работодателите. Можеш да променяш работата през всеки сезон. Настаняването се осигурява от самите участници.

В Ирландия пък възможностите са да се трудиш 5 месеца, като заплащането е около 9 евро на час. Цената на програмата, която младежът заплаща, е 399 евро. И тук настаняването се урежда самостоятелно, като стойността на наема е между 70 и 150 евро на седмица. Първоначалната ориентационна среща се провежда в Дъблин, като там младежите получават осигурителен номер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай