Чарлз Трети получи короната си на пищна церемония (ГАЛЕРИЯ)

Крал Чарлз Трети беше коронясан заедно със съпругата си Камила

Чарлз Трети получи короната си на пищна церемония (ГАЛЕРИЯ) | StandartNews.com

Крал Чарлз Трети беше коронясан заедно със съпругата си Камила в Уестминстърското абатство. Той наследи трона от майка си Елизабет II, която почина през септември миналата година.

Това бе най-пишната церемония от 70 години, на която присъстваха 100 световни лидери, а стотици хиляди граждани и милиони по света я следяха. Архиепископът на Кентърбъри, който е духовен водач на Англиканската църква, постави 360-годишната корона на Свети Едуард на главата на Чарлз Трети. След, което последва и знаменитата реплика "Бог да пази краля!".

Чарлз положи клетва да управлява справедливо и да поддържа Англиканската църква, чийто глава е. В най-свещената част от церемонията, архиепископът го помаза по ръцете, главата и гърдите с миро, осветено в Йерусалим.

Церемонията, която почти не се е променила през вековете, продължи около два часа.

В момента, в който Кентърбърийският архиепископ постави короната на главата на краля в цялата страна проехтяха топовни салюти. Въпреки лошото време в Лондон стотици хиляди се бяха събрали, за да гледат внушителната процесия.

Драконовските мерки за сигурност не позволиха на много от желаещите да стигнат до събитието. Службата в Уестминстърското абатство спази хилядолетната традиция и премина в няколко етапа.

В първата част новият монарх беше представен на народа. Закле се пред Библията да спазва закона и каноните на Църквата на дървен стол, използван при коронация на крал Едуард през 1296 г. и от още 26 монарси.

Кулминацията на церемонията беше моментът, в който архиепископът постави короната на Свети Едуард на главата на новия крал. Британският престолонаследник принц Уилям се закле във вярност, коленичил пред баща си. За първи път това направиха и всички присъстващи с обща клетва.

Хиляди поданици на Обединеното кралство се събраха в центъра на Лондон, за да съпреживеят историческия момент на коронацията и да проследят процесията от Абатството до Бъкингамския дворец.

Снимки: Ройтерс

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай