Рицари вдигат български храм на река Йордан

Рицари вдигат български храм на река Йордан | StandartNews.com

Стара Загора. В скоро време България ще има свой православен храм в Светите земи. Това съобщи великият приор Румен Ралчев преди началото на духовния събор на рицарите тамплиери в Града на липите. Това лято се очаква визитата на Муниб Юнан, ръководител на Лютеранската църква в Йордания, който ще връчи документите за дарение на Великия приорат България на парче земя в молитвения комплекс край свещената река Йордан. "Именно тук ще бъде построен българският православен параклис, за да може всеки нашенец, когато дойде в Светите земи, да се поклони и да запали свещица в чисто български храм", добави Ралчев. Този изключителен жест и визита на н.пр. Муниб Юнан у нас са станали известни при посещението на голяма делегация на нащите рицари тамплиери в Йордания в началото на годината. Българският приорат също е направил дарение за довършване на молитвения комплекс край р. Йордан.

Вече е готова църквата „Св. Лазар" в габровското с. Дебел дял, изградена изцяло с дарения по инициатава на Габровската командерия, и вероятно ще отвори врати през април, съобщи още Ралчев.

За 700-годишнината от екзекуцията на последния Велик магистър на Ордена на тамплиерите Жак дьо Моле българските рицари са изработили възпоменателни медали-монети – златни, сребърни и медни. Комплект от ювелирните монети ще бъде подарен на Световния орден и на всеки Приорат по света. Представен бе и възпоменателен плакет в памет на Жак дьо Моле. Неговото житие и мъченическа смърт бяха една от основните теми на духовния събор на рицарите тамплиери. Цялата 2014-а година е посветена на тази грагична гибел. 

Издирване, възстановяване и разширяване обхвата на българите светци и икуменизма са другите две теми на дискусията на братята. "Надяваме се скоро да бъде задвижена процедурата за канонизирането на избитите от ордите на Сюлеймана през лятото на 1887 г. 14 500 старозагорци", заяви още Румен Ралчев. Той се е срещнал със старозагорския владика Галактион в събота. Както е известно по инициатива на рицарите-тамплиери бяха събрани над 20 хил. подписа за канонизирането на старазогарските мъченици за вярата и българския род.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай