Режат субсидии за общини с нарушения

Режат субсидии за общини с нарушения | StandartNews.com

Въвеждат нови санкции за газене на правилата за обществени поръчки

Обсъжда се намаляване на държавната субсидия с 5 или 10 на сто за общини и ведомства при умишлено и серийно допускане на тежки нарушения по обществените поръчки. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на кръгла маса на тема "Модернизация на обществените поръчки" в Камарата на строителите в България. Той уточни, че държавната субсидия ще се навалява за възложители "рецидивисти". Целта е, когато местна власт умишлено, серийно допуска тежки нарушения, да се намали субсидията, което ще накара хората да питат възложителя защо прави лоши поръчки и защо съответната общност заради това има по-малко средства, каза Дончев. Той уточни, че подобни санкции има в редица страни от Европа. В Ирландия например, ако една администрация не покрие критериите на ефективност, субсидията й за следващата година се намалява. Дончев изтъкна, че усилията на правителството да се въведе ред в обществените поръчки няма да спрат.

По отношение на стандартизацията в обществените поръчки вицепремиерът изтъкна, че тя ще бъде най-тежка при поръчките за строителство заради сложността им. За тези за доставки ще има пет или шест типови критерии, като става дума за цена и срок. Залагането на твърдите критерии при доставките ще стане факт след месец-два.

Екоминистърът Ивелина Василева коментира, че е общо мнението, че общите договорни условия на FIDIC са добра практика, прилагана в световен мащаб. На тази база е предложението на ведомството те да се въведат като стандартни документи към обществените поръчки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай