Режат превантивно правата на имигрантите на Острова

Режат превантивно правата на имигрантите на Острова | StandartNews.com

Лондон. Чужденците във Великобритания няма да имат право на служебен защитник в съда при граждански дела, ако не са живели на Острова поне една година, разкрива министърът на правосъдието Крис Грейлинг в интервю за в. "Сънди телеграф".

Според него някои имигранти се възползвали от системата за правна помощ, за да решават случаи напр. за родителски права, въпреки че се намирали във Великобритания от съвсем малко време, посочва БГНЕС.

По думите на министъра не ставало дума за недопускане на хората до правната система, а за намиране на правилния баланс какво можеш да си позволиш. В момент, когато „Даунинг стрийт" 10 се опитва да пребори дефицита в бюджета си, Грейлинг трябва да намери начин да спести около 300 млн. паунда от проектобюджета на своето ведомство, който е 1,7 млрд. паунда.

Според министъра правилата за оказване на правна помощ във Великобритания били много по-либерални от тези в други страни. В момента, например, няма ограничения за гражданство или националност при оказването на правна помощ при граждански дела.

Грейлинг казва още, че би искал да бъде ограничена правната помощ при криминални случаи, тъй като имало адвокати, които изкарвали по 500 000 паунда годишно от държавния бюджет със защитата на престъпници.

В пакета от предложения за ограничаване на разходите влиза също така отнемането на правото на затворници да получават правна помощ, освен в случаите, когато тя касае дължината на срока на присъдата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай