Ретро влак докара японци на розобер

Ретро влак докара японци на розобер | StandartNews.com

Националка по триатлон е новата Царица Роза, туристи и гости от 7 страни уважиха празника в Карлово

Туристи и гости от седем страни дойдоха в Карлово за Празника на розата в събота. Ретро влак докара от София голяма група японци, които не спряха да снимат въпреки проливния дъжд.
Холандци, испанци, италианци и китайци също гледаха с интерес традиционния ритуал „Розобер" край родния град на Апостола. Официални делегации изпратиха също побратимените на Карлово градове Брянск (Русия) и Конин (Полша).
Оказа се, че

на поляците им са се събрали 30 часа път

но въпреки това те бяха в отлично настроение. Всички посрещнаха с овации Царица Роза 2017 г. Короната тази година заслужи 16-годишната Христина Караколева, която е ученичка в СУ „Васил Левски". Красавицата е част от националния ни отбор по триатлон, но освен това е печелила конкурси и за литературни есета. Празникът на розата доведе в Карлово
вицепрезидентът Илияна Йотова, депутати, зам.-министри, областният управител на Стара Загора Гергана Микова и японският посланик Сусуми Уеда.
Армията беше представена от генерал-майор Груди Ангелов - началник на Военна академия „Георги С. Раковски", и бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
След розобера гостите можеха да видят демонстрация на розоварене в двора на Историческия музей. За целта беше използван казан от 18 век, а майстор обясни приликите и разликите с варенето на ракия.
След първата преварка излиза розова вода, а
едва след втората се получава прочутото масло, което родните търговци са разнасяли в Европа.

Кило от него в момента върви над 10 000 евро.

Празникът продължи на централния площад в Карлово, където военният духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, както и фолклорни и кукерски състави от селата в общината посрещнаха Царицата на розата, която бе докарана до там с файтон. Христина Караколева получи короната си официално от миналогодишната царица на розата Марина Свиленова. Вицепрезидентът Илияна Йотова беше посрещната със символа на града – позлатена роза, от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Градоначалникът връчи статуетката „Златната роза", изработена от 24-каратово злато на новата Царица на розата.

Сред най-атрактивните участници бяха представителките на Съюза на транспортните работници в България, които редовно участват в Празника на розата. Те се появиха в народни носии и веднага предизвикаха интереса на чужденците. Вечерта купонът продължи на площад „20 юли" с изпълнения на рок групите „Хоризонт", „Ренегат" и „Конкурент".

 

Производители искат 30 евро на декар субсидия

Производителите на розов цвят се оплакаха от ниската изкупна цена. От 5 лева миналата година тя драстично е паднала на 3 лева за килограм. За да не загине секторът, производителите настояват за държавна субсидия. „Смятам, че трябва да е около 30 евро на декар", коментира розопроизводителят Георги Андонов. "Чрез европейските фондове може да се помогне много повече, отколкото с българският бюджет и българските субсидии. Когато България е председателстваща на ЕС - това е времето, когато трябва да се постави въпросът за производството и отглеждането на маслодайна роза", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай