Реставрираха приказна забележителност на Истанбул

Туристите често пропускат да отбележат и пристаните на мегаполиса

Реставрираха приказна забележителност на Истанбул | StandartNews.com

Туристите, увлечени от многобройните забележителности на Истанбул, често пропускат да отбележат и пристаните на мегаполиса.

Пристанът (искеле на турски), или както още е наричан "морска стоянка", е неизменна част от морския трафик на многомилионния град и особено важен пункт в град като Истанбул, който има излаз на две морета - Черно и Мраморно и е пресичан от воден канал - пролива Босфор.

В Истанбул има 42 броя пристани, разположени на азиатския и на европейския бряг. Повечето са с историческа стойност, понеже са свързани с миналото на жителите и историята на корабоплаването. Най-старите сред тях, Бебек искелеси на брега на Босфора, Арнавуткьой искелеси, Бешикташ искелеси и Истинийе искелеси са още от 50-те години на 19 век.

Най-известният пристан на азиатския бряг на Истанбул обаче е Мода искелеси (Пристан на модата), който е знаково място на квартала Кадъкьой с население около 500 хиляди жители. Той е ключов за връзката между европейския и азиатския бряг на Истанбул.

Мода искелеси е построен през 1916 г., но поради ерозията на времето и не на последно място поради управленчески конфликти пристанът дълги години бе закрит и се рушеше въпреки желанието на жителите за възстановяването му.

По инициатива и с финансиране на Истанбулската голяма община пристанът Мода искелеси все пак бе реставриран и открит тези дни отново за обслужване на пътническите кораби и яхти и на пътниците на многомилионния град.

На официалното откриване кметът на Истанбул Екрем Имамоглу посочи, че освен ключова транспортна връзка, пристанът ще служи и за културно-информационен център за обслужване на жителите и гостите на града.

“Днес откриваме едно знаково място, с което зарадвахме жителите на Кадъкьой, за които Мода искелеси е част от техния живот”, каза Имамоглу.

Той посочи, че за три години Истанбулската голяма община е увеличила с 25 процента дела на морския транспорт на мегаполиса. По думите му важно място в този процес заемат морските таксита, които се произвеждат в корабостроителницата на общината, специално за плаване в Мраморно море.

Обновената сграда на пристана Мода искелеси, която е комплекс на два етажа, впечатлява с красивата си архитектура, в която са вплетени елементи от първоначалния старинен облик.

От втория етаж, където се помещават огромна библиотека, кафене и културно-информационен център, се открива впечатляваща панорама към старинния полуостров със силуетите на Топкапъ сарай, Ая София, Султанахмед. А светлините, които осветяват през цялата нощ красивата сграда, създават приказна гледка от морето към брега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай