Регето влезе в ЮНЕСКО

Министърът на културата на Ямайка Оливия Гранж се е разплакала от радост и запяла песента на Боб Марли "One Love"

Регето влезе в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Министърът на културата на Ямайка Оливия Гранж се е разплакала от радост и запяла композицията на Боб Марли "One Love", след като комитетът на  ЮНЕСКО е гласувал за включване на музикалния жанр реге в списъка на нематериалното културно наследство.

Създаденият в Ямайка музикален жанр реге заедно с хьорлинг (ирландски хокей на трева), грузинското единоборство „чидаоба“ и традиционните японски ритуални празници Райхосин били включени в списъка за нематериално културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО в четвъртък.

В министерството на  културата на Ямайка пояснили, че решението за включването на регето в списъка е било прието по време на 13-ата сесия на междуправителствения комитет по запазване на нематериалното културно наследство, която се провела на остров Мавриций. Делегацията на Ямайка била оглавявана от Гранж, която, трогната до сълзи след обявяването на резултатите, благодарила на делегатите за поддръжката и ги вдъхновила да запеят култовата композиция на Боб Марли.

"Това е исторически ден. Ние сме много, много щастливи... Където и да се намирате, като кажете, че сте от Ямайка, ще ви отвърнат – Боб Марли“, е заявила министърът на културата и добавила, че такава асоциация подчертава значението на ямайската култура и музика, чиито тема и послание са „само любов, сплотеност и мир“ (стих от композицията "One Love" на Боб Марли — "one love, togetherness and peace").

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай