Разходка из "Врана" само с охрана

В края на май царската градина отваря врати, раздават на децата бинокли

Разходка из "Врана" само с охрана | StandartNews.com

В края на май царската градина "Врана" ще отвори врати за жителите и гостите на София. Общината, която получи като дарение от Симеон Сакскобургготски 1000 дка от парка, усилено го стяга за посетители.

През почивните дни от началото на лятото столичани ще могат да си правят приятни разходки из обявения за паметник на парковото изкуство резерват. Водени от екскурзовод, те ще видят над 800 растителни вида, събирани от цял свят преди години от Фердинанд, и ще научат интересни факти от живота на царските особи и партийните величия, радвали се някога на градината. Експертите твърдят, че това е един от най-хубавите пейзажни паркове в Европа.

От тази зима във "Врана" тече усилена работа по разчистването на поляните, алпинеумите и пътечките. Ремонтират се алеите, осветлението, мостчетата над езерата, слагат се обозначителни табели за растителните видове. Вече са готови дървените пейки за посетителите.

На първо време се отваря за посещения само част от градината, за да не се стресират нейните обитатели - язовци, сърнички, лисици, диви котки и ястреби, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Вчера тя посети градината, за да види как се подготвя паркът за скорошното отваряне. В частта, която на първо време ще бъде достъпна, се намира алеята със 100-годишните чинари, вековните червени американски дъбове, езерото с лилиите и къщичката на Георги Димитров. За да бъде по-лесен достъпът до парка, се отваря вход от северната му страна, където се намира Стопанство "Врана".

 

Туристически агенции вече водят преговори да включат в туровете си "Врана". Общината пък ще организира посещения на ученици с цели учебни програми. На децата ще се раздават бинокли, с които да наблюдават растенията и животните. Ще им се прожектират филмчета с четириногите обитатели. Разходките ще бъдат по определени маршрути, задължително със служител на парка, за да се гарантира, че няма да се унищожат уникалните растения. Най-скъпите билети ще струват 5 лв. При групово посещение цената им ще е 2 лв. За малките деца и пенсионерите ще е безплатно. Информация за възможностите за посещение на "Врана" ще дава и туристическият център в подлеза до Софийския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай