Понеделник,

Работодателите срещу исканията на полицаите

От: Администратор -
2264
Работодателите срещу исканията на полицаите
A
A
A

Четирите национално представени работодателски организации се обявиха срещу исканията на полицаите, които протестират втори ден. Това става ясно от тяхно официално становище, изпратено до медиите. От него става ясно, че работодателите не одобряват и протестните действия на униформените в страната.

"Несъмнено, начинът на провеждане на протеста беше неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор "Сигурност" и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да са индикатори, критерии и измерители, доколко въпросните привилегии са заслужени". Това се казва в декларация на четирите национално представени работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Документът е изпратен до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"Обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имота на гражданите. Криминалната престъпност във всичките й форми нанася тежки щети, както на икономиката, така и на личния живот на гражданите. В същото време България е в челото на световната класация по брой полицаи на 100 000 души население, редом със страни като Русия и Алжир, където има несравнимо по-високи нива на терористични заплахи и проблеми с вътрешния ред. Различни източници дават различни данни, но присъствието ни в топ 10 на световните полицейски количествени класации е факт. Нещо повече – липсата на ефективност в сектор "Сигурност" води до това, че индустрията и гражданите издържат още едно МВР под формата на частен охранителен сектор", се казва в декларацията на бизнес организациите.

"На фона на нарастващото обществено недоволство от работата на полицията и непропорционално големия брой на заетите в МВР, поведението и претенциите на протестиращите са, меко казано, неуместни. По същество, протестът е опит за силово запазване на статуквото в една нереформирана система, която с всеки изминал ден се превръща все по-малко в стожер на законността и все повече в място за лично облагодетелстване на определен кръг хора, за сметка на данъкоплатците", обясняват те.

"Дълбоко уважаваме труда на почтените полицаи и си даваме сметка за свързаните с него трудности, стрес и проблеми на съчетаване на професионалния и личния живот. Не можем, обаче, да не отбележим, че има много други икономически дейности и професии, където отговорността и стресовите ситуации не са по-малки, но работещите съвсем не се ползват от "социален пакет". Никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране, нито подобни "социални пакети" и подобни надбавки за прослужено време. По тези показатели служителите в сектор "Сигурност" могат да бъдат определени като "галеници на обществото", респективно – на властта", казват работодателите.

"Ето защо изразяваме твърдата си подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор "Сигурност". Обръщаме се към изпълнителната и законодателната власт с призив да не отстъпват от принципната позиция, че сегашното положение не може да се запази повече. Преговори може и трябва да се водят, но не бива да се отстъпва от принципната позиция, че част от привилегиите на работещите в сектор "Сигурност" са в разрез с приетото за цялото общество, както и че социалните придобивки на служителите от сектора не почиват на никаква реална преценка на база постигнати резултати", призовават работодателите.

"Призоваваме полицейските синдикати да осъзнаят, че е дошъл моментът, в който трябва да се разделим с много стари и порочни практики. Без алтернатива е и въпросът със съкращаването на надутия чиновнически щат в МВР и прекатегоризирането на тези служители в трета категория труд", пише в позицията.

"Призоваваме министъра на вътрешните работи да създаде реално работещ социален диалог във ведомството си, за да може да се постигнат нови, справедливи форми на отчитане на личния принос на служителите в работата по опазване на обществения ред, живота, достойнството и имуществото на гражданите", допълват работодателите.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички