Путин отива на остров-чудо за Рождество

Там има реставрирана средновековна църква, построена от благодарен княз

Путин отива на остров-чудо за Рождество | StandartNews.com

 

Един от най-тайнствените острови вероятно ще бъде избора на президента Путин за посрещането на Рождество, което руснаците честват на 7 януари. Въпреки че прессекретарят Дмитрий Песков все още не издава къде ще пребивава държавният глава, един от близките до Кремъл писатели издаде, че става дума за място, което е наситено с мистика още от десет века.

Всеизвестно е, че през последните 3 години Путин посрещаше празника в любимия си Санкт Петербург, но преди това рождественската му дестинация обикновено бе първата руска столица – Велики Новгород. Тази година той ще върне традицията, но ще прелети над града, за да кацне на близкия остров, където през средновековието е построен манастир, а после и първата каменна църква по волята на благодарен княз. Става дума за остров Липно и църквата на Свети Никола.    

Според легедната, през 1113 година, князът по онова време - Мстислав Владимирович, дълго време бил болен. Една нощ му се присънил Св. Никола и му казал, че само чудотворна икона, която се намира на остров може да му помогне. Пратил князът верните си хора по островите, а по време на буря няколко от тях спрели на Липно. Така видели иконата, занесли я на княза и тя го изцелила. За благодарност той веднага наредил на това свято място да бъде вдигнат манастир и в него да има църква. Век по-късно, през 1292 година по заповед на епископ Клементиус Новгородски е построен първият каменен храм, който нарекли Никола на Липно.

Много пъти той бил опожаряван и разрушаван, но от 2016-та година след посещение на Путин, археолози и реставратори започвали мащабна работа по целия остров, която приключила преди месеци.

Къде обаче е тази тайнствена чудотворна икона на свети Николай Чудотворец, която спасява князе, преданията нищо не казват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай