Пуснаха двама от "Килърите" срещу 1000 лева и подписка

Пуснаха двама от "Килърите" срещу 1000 лева и подписка | StandartNews.com

Варна. Варненският апелативен съд пусна двама от подсъдимите по делото на "Килърите". Магистратите определиха парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов, съобщиха от пресслужбата на съда.

На 27 февруари тази година Апелативният съд Варна отмени присъдата на Шуменския Окръжен съд, с която подсъдимият Райчо Стойнев бе признат за виновен и е извършил действия във връзка с убийството на Румен Рачев. Съдът намали присъдата лишаване от свобода от 15 на 7 години в затвор от закрит тип. Втората съдебна инстанция запази присъдата на Петър Атмаджов - 4 години затвор, за побой над либийски гражданин.

Хижарят Стойнев беше задържан на 24 август 2010 година, а месец по-късно в ареста беше тикнат и Петър Атмаджов. Двамата търпят най-тежката мярка за неотклонение почти от 4 години. Съдът намира, че няма опасност двамата да се укрият от наказателно преследване или да извършат друго престъпление.

В края на февруари тази година Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди по делото "Килърите", като премахна най-тежката форма на наказание – "без право на замяна". Според решението на магистратите зад решетките отиват сочения за водач на групата Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев. Стоянов и Костов бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, но бяха признати за извършители на убийствата на търновския бизнесмен Румен Рачев и на адвокат Петър Лупов. Присъдата на Янко Попов - Туцо бе намалена от 17 на 15 години затвор. Той е признат за виновен за помагачество при убийството на Румен Рачев. Доживотните присъди трябва да бъдат изтърпени при специален режим в затвор от закрит тип.

На 20 юни 2014 година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото "Килърите" на Варненския апелативен съд за администриране. Буквално камион с хартия ще потегли за София след като бъдат окомплектовани всички жалби и протести на всички страни, които обжалват решението на апелативния съд на по-горна инстанция за касационното производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай