Протестират срещу добива на шистов газ в Румъния

Протестират срещу добива на шистов газ в Румъния | StandartNews.com

Добрич. Днес български екоактивисти излизат на протест срещу добива на шистов газ. Организираният протест ще бъде в подкрепа на румънските ни съседи, които също се обявяват против проучванията и добива на шистов газ в Добруджа, на румънска територия.

Протестиращи от Добрич тръгнаха в 9.00 часа от паметника на загиналите български войни в градския парк „Св. Георги" към границата с Румъния. Протестът ще се състои в 12.00 часа при ГКПП „Дуранкулак".

Недоволството е насочено срещу американската компания „Шеврон", която започва проучване и добив на шистов газ в район, на километри от българската граница и шабленското село Дуранкулак.
Според хората водата от двете страни на границата е обща и ако подпочвените води в Добруджа се замърсят с химикали, земята ще бъде унищожена.

„Добруджа е заплашена от унищожение. Шистовият ад се отваря под нозете ни. Този път пламъците на ада се подават от другата страна на границата ни с Румъния. Искат да съсипят земята ни, природата ни и нас самите. Всички знаете, че там, където се прилага хидравличния разрив за добив на шистов газ, пейзажът се превръща в пустинен, в лунен, хората боледуват и умират. Политиците нехаят, лобистите работят, а ние обикновените хора сме оставени на произвола на алчността", се казва в призива на протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай