Протести „За" и „Против" окупацията започват по обед

Протести „За" и „Против" окупацията започват по обед | StandartNews.com

София. Продължава окупацията на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски". От 10.00 часа окупиращите Ректората студенти ще дадат пресконференция.

Междувременно пред сградата вече се събират преподаватели, както и студенти, които отиват на изпит.

От 12.30 часа ще се състои реконтрапротест на ул. "Св. Климент" зад Ректората под надслов „Да защитим Университета от вандализъм!", който ще подкрепи студентите в сградата.

Недоволни от окупацията на Ректората ще се съберат пред Софийския университет в 13.00 часа, за да изкажат недоволството си.

Междувременно пред Нова телевизия ректорът н Софийския университет Иван Илчев потвърди, че ще сезира прокуратурата за действията на окупаторите. Това ще стане още днес.

„По закон сме длъжни да сигнализираме на службите и прокуратурата, след като има обсебване на държавна публична собственост", каза той.

Според ректора в момента са се изчерпали разговорите, защото окупаторите не искат да водят диалог. Той допълни, че заради действията им университетът може да загуби проект за 5 млн. лв. Освен това до сряда трябва да бъдат подготвени заплатите, които трябва да бъдат изплатени на администрацията в петък.

През нощта окупацията продължи, но не се стигна до ексцесии. Не се появи и полиция, която според слуховете трябваше да изведе студентите насилствено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай