Пролетната умора ни мъчи 3 седмици

Повече разходки на открито вдигат тонуса

Пролетната умора ни мъчи 3 седмици | StandartNews.com
  • Препоръчва се лека храна с повече пресни зеленчуци
  • Повече разходки на открито вдигат тонуса

 

Пролетната умора е добра позната на всички ни, особено с настъпването на сезона, предхождащ любимото и дългоочаквано лято. А и няма две менения, че пролетта е един от най-красивите сезони през годината, който радва окото със събуждащата се за нов живот природа. Наред с всички красоти, които носи тя, много от хората се сблъскват с добре познатото състояние "пролетна умора", което предизвиква различни дискомфорти.Както много други състояния, така и пролетната умора има различни прояви, определящи се от състоянието, в което се намира здравето. Въпреки това за нея също са характерни някои специфики, които я отличават от други видове здравословни проблеми със сходни симптоми. Едно от тях е продължителността на усещането за умора, което при пролетната такава продължава приблизително около 3 седмици. през това време организмът се нагажда към промените, придружаващи смяната на сезона и свързани със продължителността на деня, както и хормоналния баланс - също подвластен на времевите изменения.

Симптоми на пролетната умора:

Главоболие

Често появяващото се и продължително главоболие е един от най-характерните симптоми на пролетна умора. То е свързано от една страна с промяната в атмосферата, а от друга - с усилията, които се полагат, за да се преодолеят трудностите в съсредоточаването при изпълнението на обичайните задачи от ежедневието.

Раздразнителност и напрежение

Невъзможността на организма да функционара по обичайния начин, както и умората, предизвикват лесно раздразнение. Човек е по-склонен да „избухва“ за незначителни ситуации. Това води и до усещане за нестихващо напрежение, което в крайна сметка в даден момент също допринася за появата на раздразнение, а и за лошо настроение.

Отпадналост

Това е най-честият проблем, с който човек се сблъсква заради пролетната умора. Нивата на енергия в организма сякаш изчезват и са заместени от постоянна сънливост. Тя обаче не изчезва дори и човек да си е доставил нужното количество сън. Ето защо много често хората споделят, че се събуждат изморени, макар и не в ранен час.

Проблеми със съня

Един от признаците при пролетната умора е внезапното възникване на трудности със заспиването. Те се дължат от една страна на смяната на сезона, а от друга - на натрупалото се напрежение в организма, поради постоянно присъстващата отпадналост, което не позволява на тялото да се отпусне.

Как да се справим с нея?

Пролетната умора не е състояние, което да изисква някаква специална намеса, за да бъде преодоляно, но има няколко начина, с които можем да я преборим бързо и ефикасно.

Физическа активност

Колкото и взаимно изключващи се да са пролетната умора и движението, е препоръчитълно колкото се може по-често да се възползваме от разходките на открито. Изобщо всякаква форма на спорт е добре дошла за организма. Чрез него той се тонизира, кръвообращението и метаболизмът се подобряват, а и настроението също. Физическата активност най-вече действа разтоварващо, което я прави изключително подходящ начин за преодоляване на налегналата ни пролетна ленивост.

Промяна в менюто

Пролетта е сезонът, в който има повече пресни зеленчуци. Тяхното благотворно въздействие върху организма е доказано от векове насам, тъй като доставят нужните витамини и минерали. Те имат съществена роля за поддържането тонуса на тялото и действат като естествени антидепресанти. Ето защо промяната на хранителните навици, когато искаме да се справим с пролетната умора, е съществено. Колкото по-лека е храната, толкова по-малко се натоварва организмът. Тук е и важен балансът между здравословни мазнини, белтъчини, въглехидрати, витамини и микроелементи, които действат подсилващо на съпровителните сили на тялото и възвръщат тониса му.

Най-важните витамини

Доказано е, че през студените месеци, особено зимните, организмът страда от дефицит на някои витамини. Най-вече на тези от група В и D. Тяхният дефицит прави организма лесно податлив на здравословни проблеми с нервната система. Това означава повече стрес за него. Те могат да се набяват по различни начини, но най-добър е естественият, което означава консумация на храни, богати на тях и повечко слъчеви лъчи, които да ни доставят витамина на щастието.

Достатъчно сън

Сънят е определящ за състоянието на тялото и мозъка. От него зависи начина, по който се чувстваме през деня както физически, така и психически. Липсата на достатъчно сън възпрепятства целия процес на регенерация в тялото, което допълнително влошава пролетната умора. За да се избегнат проблемите със съня, освен физическа активност, която регулира много добре различните процеси в тялото, може да използват и различни видове билки под формата на чайове, които имат релаксиращ ефект. Най-подходящо е те да се косумират вечер непосредствено преди лягане, в спокойна и приятна атмосфера. Лайката и маточината са чудесен природен съюзник в решаването на този проблем. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай