Прокуратурата подхвана агенцията за бежанците

Прокуратурата подхвана агенцията за бежанците | StandartNews.com

София. Прокуратурата започна проверка в Държавната агенция за бежанците и в Дирекция „Миграция", съобщиха от пресцентъра на обвинението.

В последните седмици двете институции търпят критики, както от обществото, така и от самото правителство и ресорния министър Цветлин Йовчев. Една от причините е забавянето при даването или отказването на бежански статут.

В началото на октомври шефът на ДАБ беше сменен.

След нападението над 20-годишната Виктория стана известно, че отговорният за това алжирец Салахедин Бин Аладин е чакал близо година за статут и е бил пуснат на външен адрес.

По тази причина вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че ще настоява когато няма основание за бежански статут отговорът да се дава в рамките на три дни.

„Във връзка с обществената значимост на дейността по предоставяне на статут на бежанец на чужденци, Отдел „Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" при Върховна административна прокуратура започна проверка в Държавната агенция за бежанците и в Дирекция „Миграция" на Министерство на вътрешните работи за прилагането на Закона за убежището и бежанците, Закона за чужденците в Република България и подзаконовите нормативни актове", се казва в съобщението на прокуратурата.

„Изискана е също и информация от Административен съд-София-град и от Върховния административен съд относно производствата по обжалване решения на Държавната агенция за бежанците за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен статут", допълват от държавното обвинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай