Прогнозите за зимата. Къде е капанът

Направиха го метеоролозите на AccuWeather

Прогнозите за зимата. Къде е капанът | StandartNews.com

Докато в Европа продължава да се развихря енергийната криза, метеоролозите на AccuWeather се опитаха да определят кои части на континента ще изпитат най-сурови условия тази зима и кои ще бъдат пощадени от най-лошите проявления на времето.

Покачващите се сметки за ток и газ по целия континент носят допълнително напрежение какво ли ще ни предложи зима 2022-2023. 

Тази зима, според експертите, ще бъде под силното влияние на Ла Ниня - студената фаза на Южното колебание, противоположна на топлата фаза на Южното колебание - Ел Ниньо.

В периода на Ла Ниня необичайно ниски температури се разпростират по екваториалните води на Тихия океан, което от своя страна поражда океано-атмосферна система на взаимовлияние, касаеща силно времето по целия свят, и особено на зимните температури и типа на снеговалежите.

Очаква се Ла Ниня да бъде в пика си през ноември, казва главният метеоролог “Международни прогнози” Джейсън Никълс, и добавя, че Южното колебание Ел Ниньо (ЮКЕН) ще се установи в неутрална позиция - в която Ел Ниньо и Ла Ниня ще са в паритет - през януари.

Южна Европа ще поеме удара на мощни бури. На места в Португалия, Испания, Южна Франция, Италия и Балканите има най-голяма вероятност да падат чести валежи от дъжд и да духат бурни ветрове, отколкото в други части на континента.

 До известна степен, жителите от Иберийския полуостров до тези в Югоизточна Европа ще забележат определени прилики с предишните две зими.

Това може да означава повишен риск от значителни валежи, особено в Югоизточна Франция, северните и централни части на Италия и Западните Балкани. Жителите на градове като Венеция трябва внимателно да следят бурите тази зима, заради особената уязвимост на региона им от сериозни наводнения.

Един доминиращ в южна посока път на бурите в Европа би означавал и потенциално по-обилни снеговалежи по южните склонове на Алпите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай