Проф. Овчаров: Вампирите ни прославиха като Стоичков

Проф. Овчаров: Вампирите ни прославиха като Стоичков | StandartNews.com

Перперикон. Книга за "вампирите" от Перперикон и Созопол ще напише археологът проф. Николай Овчаров. Четивото обаче ще се появи първо в Англия. Такова е желанието на българския Индиана Джоунс, който вече преговоря с английско издателство.

"Ще напиша книга, в която по достъпен начин ще разкажа специално за ритуалите против вампирясване, като искам да бъде издадена в Англия. Може пък да стане и бестселър", каза родният Индиана Джоунс. Идеята за томчето хрумнала на археолога заради огромния интерес към намерените в Перперикон и Созопол гробове на "вампири".

Проф. Овчаров призна, че не е очаквал именно тези находки да предизвикат такъв отзвук не само в родните, но и в световните медии. Интерес към "вампирите" по нашите земи проявиха първо американските и английските издания - Daily Telegraph, Independent, Time и Daily Mail. А после медиите Австралия, Нова Зеландия, Уганда, Индонезия, Нигерия, Латинска Америка и дори на остров Фиджи разказвали за зловещите находки. По думите на проф. Овчаров "само в рамките на два месеца България е станала не по-малко известна, отколкото например при някой хубав гол на Христо Стоичков".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай