Приемат заявки от края на май в бюрата по труда

Приемат заявки от края на май в бюрата по труда | StandartNews.com

В края на май бюрата по труда започват да приемат заявки на младежи с висше образование, които желаят да стажуват в министерства, държавни агенции, областни и общински администрации. Условието е кандидатите да са на възраст до 29 години, да не са работили по специалността си и да са регистрирани в бюрата по труда. За реализация на мярката в Националния план за действие по заетостта през 2013 г. са осигурени средства за наемане на 9-месечен стаж на 2725 младежи, от които 2000 новоназначени. Това е почти двойно повече от първоначалния план, след като служебното правителство намери 30 млн. лв. резерв за разширяване на субсидиите за наемане на безработни.

Социалното министерство вече е събрало потребностите на държавните и общинските ведомства от стажанти и в момента разпределя бройките към бюрата по труда. Опитът досега с тази програма показва, че в държавната администрация се търсят млади хора, завършили право, икономически и компютърни специалности, публична администрация, международни отношения, социално дело, инженерни науки, екология, туризъм. В общинските администрации също имат нужда от икономисти, филолози, строителни инженери, архитекти, юристи, специалисти по компютърни системи и технологии.
Стажантите в публичната администрация получават 400 лв. заплата в продължение на 9 месеца. Предвиден е и годишен платен отпуск, поемат се и всички осигуровки.

Програмата "Старт в кариерата" започна през 2002 г. и от тогава в публичната администрация стаж са преминали над 8800 наскоро завършили висшисти. Тя бе създадена, за да се предотврати дългото оставане извън пазара на труда на младежи с висше образование, което води до тяхната деквалификация. Социалното министерство определя "Старт в кариерата" като една от най-успешните програми за повишаване на заетостта.

Пълният списък на обявените работни места, условията и необходимите документи за кандидатстване ще бъдат публикувани на интернет страницата на Агенцията по заетостта на адрес: http://www.az.government.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай