Президентът награди смелчаги след потопа

Президентът награди смелчаги след потопа | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев награди с висши държавни отличия пожарникари и доброволци за отговорност по време на наводненията тази година.

2014 година беше рекордна по бедствия и аварии в най-новата ни история, но тя беше и рекордна по мъжество, по отдаденост на тези, които отдавна пред очите на нацията спасяват човешки животи. С особено удоволствие отличавам българи, които със своя личен и професионален път дават достоен пример за отговорност и трудолюбие, заяви президентът.

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 държавният глава връчи орден „Стара планина" първа степен с мечове началника на Военномедицинска академия бригаден генерал проф. Николай Петров за изключителните му заслуги в областта на медицинската наука и практика, за развитието на интензивното лечение в България, както и за подготовката на високоспециализирани медицински кадри. Национален консултант е по анестезиология и интензивно лечение. „Проф. Петров достойно изпълни задълженията си като служебен министър на здравеопазването в един труден за нацията момент. Радвам се, че такива хора работят за България и дават пример със своята висока хуманност и професионализъм", посочи президентът Росен Плевнелиев.

С орден „За гражданска заслуга" втора степен държавният глава удостои пожарникарите Васил Петров, Иван Иванов, Петко Вишев, Драгомир Гайдев, Пламен Пенев и доброволците Владислав Димитров и Мирослав Маринов. Президентът припомни, че 2014 г. изправи България пред много природни бедствия, а наводненията се превърнаха в изпитание за мнозина наши сънародници, които загубиха свои близки, домовете си, както и надеждата си за спокоен и щастлив живот. „В миговете, в които се изправяме пред природни бедствия, които никой не е чакал, се показва истинската съпричастност, истинското сърце и доблест на тези, които подават ръка в труден момент, рискуват живота си за да помогнат на пострадалите", каза държавният глава, който припомни, че български доброволци бяха определени и за европейски граждани на годината. Според президента, благодарение на всеотдайността на служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението" и на доброволците, мащабите на бедствието в Мизия бяха ограничени.

През лятото на 2014 г. доброволците Владислав Димитров и Мирослав Маринов са участвали в изграждането на диги и са успели да евакуират над 300 души, като по този начин са предотвратили непреодолими трагични последици. Служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението" Драгомир Гайдев и Петко Вишев са се включили активно в евакуирането и отводняването на попадналите под вода къщи. Васил Петров е ръководил отводняването на над 18 обекта, а Иван Иванов - на 27 обекта, като са двамата са евакуирали възрастни и трудноподвижни хора, Пламен Пенев е ръководил екип от водолази. Служителите на МВР и доброволците са извършвали също така и доставки на лекарства на нуждаещи се.

„Това са хора, посветили своя професионален път да помагат на другите, да опазват човешкия живот. Тези достойни българи бяха отново на местата си и изпълниха своя дълг. Вие сте пример и вдъхновение за нацията", обърна се държавният глава към носителите на високите държавни отличия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай