Неделя,

Президентът награди смелчаги след потопа

От: Администратор -
1964
Президентът награди смелчаги след потопа
A
A
A

София. Президентът Росен Плевнелиев награди с висши държавни отличия пожарникари и доброволци за отговорност по време на наводненията тази година.

2014 година беше рекордна по бедствия и аварии в най-новата ни история, но тя беше и рекордна по мъжество, по отдаденост на тези, които отдавна пред очите на нацията спасяват човешки животи. С особено удоволствие отличавам българи, които със своя личен и професионален път дават достоен пример за отговорност и трудолюбие, заяви президентът.

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 държавният глава връчи орден „Стара планина" първа степен с мечове началника на Военномедицинска академия бригаден генерал проф. Николай Петров за изключителните му заслуги в областта на медицинската наука и практика, за развитието на интензивното лечение в България, както и за подготовката на високоспециализирани медицински кадри. Национален консултант е по анестезиология и интензивно лечение. „Проф. Петров достойно изпълни задълженията си като служебен министър на здравеопазването в един труден за нацията момент. Радвам се, че такива хора работят за България и дават пример със своята висока хуманност и професионализъм", посочи президентът Росен Плевнелиев.

С орден „За гражданска заслуга" втора степен държавният глава удостои пожарникарите Васил Петров, Иван Иванов, Петко Вишев, Драгомир Гайдев, Пламен Пенев и доброволците Владислав Димитров и Мирослав Маринов. Президентът припомни, че 2014 г. изправи България пред много природни бедствия, а наводненията се превърнаха в изпитание за мнозина наши сънародници, които загубиха свои близки, домовете си, както и надеждата си за спокоен и щастлив живот. „В миговете, в които се изправяме пред природни бедствия, които никой не е чакал, се показва истинската съпричастност, истинското сърце и доблест на тези, които подават ръка в труден момент, рискуват живота си за да помогнат на пострадалите", каза държавният глава, който припомни, че български доброволци бяха определени и за европейски граждани на годината. Според президента, благодарение на всеотдайността на служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението" и на доброволците, мащабите на бедствието в Мизия бяха ограничени.

През лятото на 2014 г. доброволците Владислав Димитров и Мирослав Маринов са участвали в изграждането на диги и са успели да евакуират над 300 души, като по този начин са предотвратили непреодолими трагични последици. Служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението" Драгомир Гайдев и Петко Вишев са се включили активно в евакуирането и отводняването на попадналите под вода къщи. Васил Петров е ръководил отводняването на над 18 обекта, а Иван Иванов - на 27 обекта, като са двамата са евакуирали възрастни и трудноподвижни хора, Пламен Пенев е ръководил екип от водолази. Служителите на МВР и доброволците са извършвали също така и доставки на лекарства на нуждаещи се.

„Това са хора, посветили своя професионален път да помагат на другите, да опазват човешкия живот. Тези достойни българи бяха отново на местата си и изпълниха своя дълг. Вие сте пример и вдъхновение за нацията", обърна се държавният глава към носителите на високите държавни отличия.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички