Пресяват привилегиите за инвалидите

Пресяват привилегиите  за инвалидите | StandartNews.com

Връщането на работа няма да лиши хората с увреждания от пенсия

Пълен преглед на социалните привилегии за хората с увреждания и предоставянето им само след индивидуална оценка на всеки конкретен случай - това предвижда реформата в системата на ТЕЛК, която се подготвя от министерството на здравеопазването и министерството на труда. Специални комисии ще преценяват какво да предпишат от целия набор помощи за всеки човек, помощи на калпак няма да се дават, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин. В момента след освидетелстване на ТЕЛК за трайно увреждане автоматично се получава инвалидна пенсия, интеграционни добавки и различни привилегии при транспорт, паркиране и др.

"Нямаме намерение да намаляваме добавките, а да ги насочим действително към хората, които имат нужда", уточни вицепремиерът. Той обяви, че добавките ще се огледат от различни институции. "Въпрос на общината е да прецени местата за паркиране в синя зона, по подобен начин ще се реши за кой винетките ще са безплатни", посочи Калфин.
За децата и пенсионерите с увреждания преценката за помощи ще се прави от социални комисии към Агенцията за социално подпомагане. За хората в трудоспособна възраст - комисия към НОИ.

Както стана ясно, в основата на реформата е замяната на сегашните ТЕЛК с нови комисии за медицинска експертиза към болниците, които да се произнасят само за вида и степента на увреждането. След това трудови комисии към НОИ ще оценяват състоянието на освидетелстваните да се трудят, пригодността на работните места, потребността от допълнителна рехабилитация, квалификация и от какви помощи има нужда човек.

"Няма да караме хората насила да се връщат на работа", увери Калфин. Той обясни, че държавата ще направи всичко възможно те да се интегрират в обществото. "Ще създадем материален интерес да желаят да работят, защото доходът от работа е по-висок от инвалидната пенсия. Държавата например може да субсидира осигуровките, да финансира квалификацията и адаптирането на работните места", посочи Калфин. Предвижда се програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация да се насочи приоритетно към хората с увреждания в трудоспособна възраст.

Връщането на работа няма да води до премахване или намаляване на инвалидната пенсия, стана ясно от обясненията на вицепремиера. Няма да се налага и ново преосвидетелстване на хората с действащи ТЕЛК решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай