Премиерът и министрите в Пловдив за Съединението

Премиерът и министрите в Пловдив за Съединението  | StandartNews.com

Пловдив. Премиерът на служебния кабинет проф. Георги Близнашки и целият Министерски съвет ще се съберат по време на официалните чествания за Деня на Съединението в Пловдив. Програмата за 6 септември тази година е разширена, обясни кметът Иван Тотев, домакин на проявите, с които ще бъде отбелязан и празникът на града.

Стартът на тържествата ще бъде даден с 39-я Международен мемориален маратон "Съединение" от площада на град Съединение до едноименния площад в Пловдив. В 10 часа е тържественият молебен в катедралния храм "Света Богородица", който ще бъде отслужен от Пловдивския митрополит Николай. Час по-късно е предвидено поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов до Римския стадион.

През целия следобед програмата продължава с концерти на откритата сцена на пл. "Стефан Стамболов". Участват "Биг бенд Пловдив", градският духов оркестър и фолклорен ансамбъл "Тракия". Традиционната възстановка на събитията от 6 септември 1885 година е от 19 часа на пл. "Централен" пред Военния клуб. Минути преди церемонията на пл. "Съединение", където ще пристигнат официалните гости, в Историческия музей ще бъде открита изложбата "Светът на Яворов", посветена на 100-годишнината от смъртта на поета. Точно в 20.30 часа започва тържествената заря-проверка. Дни преди празника започна подготовката и за неговото посрещане.

Градът е измит, а паметника на Съединението ухае на лайм, след като тази сутрин от фирма "Чистота" го изкъпаха с 15 литра цитрусов шампоан. Почистен и облагороден е и целият площад около монумента, пейките са боядисани, а алеите обновени с още красиви цветя и храсти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай