Предимства и недостатъци на интелигентните домове

Смарт устройствата могат да направят дома ви по-безопасен

Предимства и недостатъци на интелигентните домове | StandartNews.com
  • Безопасни ли са интелигентните устройства в дома?

Умните домове често се споменават като по-безопасни от традиционните жилища. Но истината е, че автоматизацията на дома може лесно да осигури нежелан достъп до информация за вашето лично пространство.

Учени от университета в  Саарланд установиха, че тези системи позволяват на престъпниците да получат представа за моделите на поведение на собствениците на тези жилища. Ученитеса успели да се сдобият с информация за вентилацията и отоплението на всеки умен дом, както и, особено притеснителното, времето, когато собствениците на жилищата отсъстват. Заключението на изследването е, че трябва да се работи усилено, за да се направи умните устройства по-сигурни.

Има редица мерки, които собствениците на смарт жилища могат да предприемат, за да гарантират, че системата им за смарт управление на дома е безопасна. Те включват използване на сигурен достъп до интернет, честа промяна на паролите и актуализиране на приложенията.

Как смарт устройствата могат  да направят дома ви по-безопасен?          

Смарт устройствата в дома може да направи вашия дом и по-безопасен, като ви предостави възможност да наблюдавате и контролирате всичко в дома си по всяко време. Възможно е да разполагате с инсталирани камери, детектори за движение и брави, които ще ви позволят да имате постоянен контрол на вратите в жилището, независимо къде се намирате. Пример за тяхното удобство е, сте в състояние да пуснете представител на фирма за комунални услуги, когото очаквате или да обясните на вратата, на човека отвън, че не се интересувате от това, което предлага. Това доказва недвусмислено, че има някой  у дома, дори когато сте в офиса си на много километри от жилището.

Какви са другите предимства и недостатъци на смарт системите у дома?

Предимства

- Удобство. Контрол от разстояние през мобилно приложение, чрез присъствие или гласово.

- Персонализиране. Всички ваши уреди ще бъдат програмирани според вашите специфични нужди.

- Сигурност. Както бе споменато по-горе, умните домове са добре известни със сигурността, която гарантират.

- Лесни за инсталиране. Инсталирането на тези устройства е бързо и просто. Повечето от тях са безжични и готови за използване. Няма да се налага допълнително окабеляване и промени в настоящата електрическа инсталация.

- Природосъобразно. Термостатите, климатика, бойлера, осветлението и много други уреди могат да бъдат контролирани за оптимална енергийна ефективност. Чрез това не само допринасяте за по-малко въглеродни емисии, но и спестявате от месечната си сметка за ток.

Недостатъци

- Разходи. Някои интелигентни уреди могат да бъдат доста скъпи.

- Изучаване. Възможно е да има минимална нужда от обучение за хората, които не са технологично грамотни.

- Надеждност. Умните домове разчитат на вашата интернет свързаност.

Можете да управлявате устройствата в дома си както ръчно, така и чрез мобилно приложение или гласово (чрез гласовите асистенти Alexa и Google Assistant). По този начин вие може да управлявате уредите и устройствата си от всяко място на света

Благодарение на това ще бъдете посрещнати, когато пристигнете у дома с топла вода в бойлера и охладено или стоплено жилище.

В smartarena.bg можете да намерите всичко необходимо, за да превърнете дома си в жив и интелигентен организъм. Започвайки от смарт уреди за сигурност и видеонаблюдение, можете да потърсите смарт устройства за всяка стая от дома ви.

Можете да имате контрол на осветлението в жилищетос интелигентни ключове (сензорни, механични или пуш ключове), който се предлага в сайта. Те може да бъде управляванръчно и посредством мобилно приложение, независимо къде се намирате. Инсталацията им е елементарна. След това е достатъчно да инсталирате приложение на телефона си и управлението е във ваши ръце.

Интересно и практично смарт устройство е и предлагания WiFi Датчик за откриване на течове и наводнения, с който ще можете навреме да реагирате при евентуална авария на тръба, пералня, бойлер и други.

Чрез един смарт контакт може да управлявате безжично всеки уред включен в него. А чрез WiFiключа за бойлер, създавайки график да работи само на нощна тарифа, още с инсталирането му вие започвате да пестите.

Особено удобен е WiFi Сензора за врата и прозорец. Управлението му също се осъществява с мобилно приложение. Сензорът веднага ще изпрати съобщение, ако има някакво нерегламентирано отваряне. Така собственикът на дома ще може да задейства план за защита на дома, който е предварително зададен.

В сайта им ще откриете още редица устройства, чрез които може да повишите сигурността на дома си и да улесните ежедневието си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай