Преброиха хората със "златна" кръв - 43-ма в целия свят

Това са най- ценните кръводарители

Преброиха хората със "златна" кръв - 43-ма в целия свят | StandartNews.com

Лекари от Националната лаборатория по имунохематология в Париж установиха какви черти имат носителите на най-рядката кръвна група в света - "злато".

Според Focus Online, експертите са оценявали системата резус. Припомняме, че броят на кръвните класификации, които са приети от международната общност, е 35. Най-голямата и най-пълна от системите е резус, който има 50 протеина на кръвните клетки – антигени.

Приетото в него обозначение Rh + означава, че Rh е положителен, в случай че такъв антиген е върху кръвните клетки.

Rh-отрицателният се обозначава като Rh-, ако в кръвта не са открити следи от антиген.

Най-малка е групата от хора, чиято Rh е оценена като нула. Кръвната група на 43 души в света се нарича RhNull. От петдесетте възможни антигена всички те липсват.

Броят на носителите на "златна кръв" се определя от броя на открити доклади, засягащи хора с нулев Rh. Ценността на такива собственици е, че могат да станат най-добрите кръводарители в света, пише glas.bg.

За човек със "златна" кръв е признат 85-годишният австралиец Джеймс Харисън. В продължение на повече от 60 години мъжът, дарява кръв, като го е правил общо 1172 пъти. 

Харисън започва да дарява кръв през 1954 г. Скоро е открито, че кръвта му съдържа необичайно силни и устойчиви антитела към Rh D антигена. Кръвта на Харисън е толкова уникална, че животът му е застрахован за един милион долара. Въз основа на кръвната му плазма е създаден серум, който, когато се прилага на Rh-отрицателна жена, бременна с Rh-положително дете, предотвратява развитието на антитела в кръвта на плода и по този начин спасява живота на новородените. По тази причина става известен като „Човекът със златна кръв“.

Джеймс дарява плазмата си средно на всеки три седмици в продължение на 57 години. През май 2011 г. той го прави за хиляден път, което е световен рекорд.  До 2015 г. всички антирезусни лекарства в Австралия се произвеждат от плазмата на Харисън.

В родината си мъжът е смятан за истински герой, тъй като е помогнал на повече от два милиона новородени, включително и на собствената си внучка. Това му носи и десетки награди, сред които австралийски орден. "Приятно е когато чуеш хората да кажат за теб, че си направил нещо добро и си станал герой. Да дарявам кръв е нещо, което мога да правя и всъщност е единствения ми талант", разказва Харисън пред CNN.

През май 2018 г. Харисън дарява кръв за последен път, като се надява че ще има и други благородни хора, които да продължат делото му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай