Пръстенът убиец води в Топ 10 на Чудесата

Пръстенът убиец води в Топ 10 на Чудесата | StandartNews.com

Крепостите "Трансмариска" и "Перистера" делят върха при атракциите

Пръстенът убиец от Калиакра продължава да е любимото археологическо откритие на българите за 2014 г. Това сочи класацията на "Чудесата на България" в последния трети етап на гласуването, който беше стартиран вчера. На финалната права, според досегашния вот, се подредиха по десет Чудеса в двете категории "Открития" и "Атракции". Средновековното бижу от XIV век очевидно заплени гласуващите в сайта www.bgchudesa.com с мистичната си история, защото това е единственият пръстен с тайник за отвора, намерен в България. На второ място за момента е златото на гетите със своите 264 накита, които бяха извадени край Исперих. Съкровището беше открито след 30 години разкопки в резервата Сборяново край Свещари. Засега трета позиция държат Мелнишките камбани, които пък са най-ранните, запазени в Европа. Ведната след това се подрежда един от най-уникалните мегалитни паметници - Татул. За каменната гробница се смята, че там е бил положено тялото на Орфей.

Борбата за призовото място в категорията "Атракции" продължава с нестихващ интерес. Античната крепост "Трансмариска" и средновековната - "Перистера" непрекъснато се сменят в челото на класацията. На трета позиция се подрежда засега римският уникат Вила Армира, но съвсем наблизо са и другите чудеса - средновековната крепост "Хоталич" край Севлиево, а и античният легионерски лагер Абритус.

Битката в последния тур на "Чудесата на България" е изключително оспорвана. Всеки от класираните исторически паметници и от археологическите открития може да измести сегашните призьори, защото кликането в сайта върви със сериозни темпове. Кметовете са най-дейни в кампанията, защото забележителностите в техните общини отварят врата за туризъм и поминък на хората. С мишката в ръка са млади и стари, ученици и пенсионери, защото в кампанията на вестник "Стандарт" участват над 150 000 души. Всеки, който дава своя глас, защитава своето чудо дали от местен патриотизъм, или от желание дадената историческа ценност да придобие популярност, но победителите в тазгодишната кампания ще станат ясни в края на ноември.

Топ 10 на "Чудесата на България"

Категория "Атракции"

Крепост "Трансмариска" - Тутракан Силистра
Крепост "Перистера" - Пещера
Вила Армира - Ивайловград
Средновековен град и крепост "Хоталич"- Севлиево
Археологически резерват "Абритус" - Разград
Античен и средновековен град - Сандански
Остров Св. Анастасия - Бургас
Царевец и Трапезица - Велико Търново
Белоградчишки скали и крепост - Белоградчик
Античният театър - Пловдив

Категория "Открития"

Пръстенът убиец от Калиакра
Златото на гетите от Сборяново
Мелнишките камбани
Гробът на Орфей от с. Татул, Момчилград
Провадия-Солницата
Маската на Терес от Долината на тракийските царе
Първият златен рудник от Крумовград
Колесницата от Караново
Манастирът на Паисий от крепостта "Урвич"
Гробницата на Севт III от Долината на тракийските царе

Остров Света Анастасия е магнит за туристите

Димитър Николов, кмет на Бургас

Кампанията "Чудесата на България" отреди челно място на остров Света Анастасия. И това е абсолютно заслужено, защото островът наистина е едно старинно чудо сред морето. Света Анастасия е колкото един средно голям градски площад, но пази невероятно богата история. Радвам се, че моите съграждани оцениха какво богатство притежаваме и гласуваха за острова. Убеден съм, че освен бургазлии за острова са гласували и много туристи, които имаха възможност да го посетят. Още в първия си туристически сезон тази година островът посрещна близо 50 000 души. Благодаря на всички, които дадоха своя вот за "Св. Анастасия" и ги призовавам да гласуват отново сега, когато започна решаващият кръг на кампанията. Единственият обитаем остров в България заслужава своето място в челната тройка на българските чудеса.

Искаме държавата да се размърда

Галина Стоянова, кмет на Казанлък

Чудесно е, че Гробницата на Севт III e в топ 10 на археологическите открития в последните години. Но това признание за съжаление показва и разминаването между оценката на хората и нехайството на държавата. Община Казанлък внесе готовия устройствен план на целия комплекс "Долината на тракийските царе" за узаконяване в Националния институт за културно-историческото наследство. По закон експертите трябваше да се произнесат до един месец, а ние и досега нямаме тяхната оценка. Пътека направих до служебния министър на културата да ускорим процеса, но очевидно нищо не бе правено преди това. А този план ни отваря вратите и за нови инвеститори в "Долината на царете", и за голямата ни цел - да кандидатстваме пред ЮНЕСКО целият комплекс на тракийската цивилизация да бъде признат като част от световното културно наследство. Иначе и ние, казанлъчани, и всички ценители на тракийската култура ще гласуваме активно в заключителния етап на кампанията "Чудесата на България" и се надяваме уникалната гробница на Севт III да бъде сред призьорите.

Находката на нос Калиакра е хит и в Америка

Цонко Цонев, кмет на Каварна

Пръстенът убиец, открит от доц. д-р Бони Петрунова, отвори нова страница в средновековната ни история. Това, че той е в битката за топ 10 на българските открития, е едно изключително признание както за крепостта и нос Калиакра, така и за Каварна. Допълнително допринесе за популярността на района. С откритието стана ясно, че в онези години в България е имало политически убийства и много коварни политици, които надминават днешните, но това не означава, че такива пръстени трябва да се правят и ползват и днес. Миналата година пръстенът убиец бе под номер 8 в света в американска археологическа класация. Това е доказателство, че трябва да бъде номер 1 в страната. Тук искам да изкажа и благодарност към доц. д-р Бони Петрунова, която работи вече 10 години на Калиакра. Без нея и екипа й, независимо че финансираме разкопките, не бихме имали такива открития. Благодаря на хилядите приятели на Каварна в страната и по света и отново ги призовавам да дадат своя вот за пръстена убиец. Не се знае, може догодина да направим фестивал на пръстените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай