Прадядото на сладоледа е отпреди Христа

Първият музей на сладкото изкушение отвори врати в Болоня

Прадядото на сладоледа е отпреди Христа | StandartNews.com

Болоня. Първият музей на сладоледа отвори врати в италианския град Болоня. Оказва се, че сладкото изкушение е съществувало още преди новата ера, макар и не в днешния си вид.

Смята се, че идеята за охлаждане на храната за първи път се появява в Месопотамия през 1799 година Пр. Хр. Тогава местните са използвали снега, за да изстудят напитките си. През XI век пък арабите намират за много освежаващо като десерт да похапват замразен нар. Сладоледът, който познаваме днес, обаче е дело на италианския алхимик и астролог Козимо Руджери и се появява цели пет века по-късно.

Експозицията в Италия проследява историята на леденото изкушение още от самото му появяване през  XVI век и превръщането му в един от любимите десерти на малки и големи по цял свят. Ценителите имат възможността да разгледат над 10 000 снимки и исторически документи, свързани с възникването на освежаващия десерт.

Сред експонатите е първата писмена рецепта за арабски захарен сироп. Ценителите имат достъп и до трактат за лечебната сила на сладоледа, написан от неаполитанския лекар Филипо Балдини. Подредени са и 20 автентични машини за производство на сладкото изкушение, сред които и първата автоматична, въведена през 1931 година.

Най-атрактивно за посетителите обаче се оказа дегустирането. Те могат да се насладят на богато разнообразие от италиански джелато. Всеки желаещ присъства и на урок по направата на сладолед, а след това може да приложи наученото и саморъчно да забърка смес по негов вкус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай