Повече семейства с детски надбавки от 1 юли

Повече семейства с детски надбавки от 1 юли | StandartNews.com

От 1 юли повече семейства ще имат достъп до месечни помощи за отглеждане на деца. Причината е, че за първи път от седем години се вдига границата за достъп до детски надбавки от сегашните 350 лв. на 400 лв. месечен доход на човек от семейството.

Детските надбавки се дават всеки месец за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. С този вид помощ към момента се подпомагат средномесечно 451 977 семейства с 690 499 деца, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Според разчетите на социалното министерство с новия доходен критерий броят на подпомаганите семейства ще се увеличи с около 10 000. В средата на м.г. обаче държавата въведе редица ограничения и мерки, които затегнаха достъпа до детските помощи. Така например вече се прави доходен тест и на бащата при безбрачните родители, които живеят заедно. Затегна се контролът върху спирането на детски надбавки за родители, които не водят децата си на училище и на задължителните имунизации и лекарски прегледи. Бяха орязани и помощите за родители на непълнолетни майки, както и възможностите неправомерно майки-студентки да ползват еднократни суми при раждане.

От началото на 2016 г. има промяна и в размера на детските надбавки. Месечната помощ за семейство с едно дете бе увеличена от 35 на 37 лв. На семейство с две деца държавата дава по 85 лв., а с три - 130 лв. Семействата с четири деца получават по 140 лв., като за всяко следващо дете в семейството помощта расте с 20 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай