Помощ при бедствия - само за социално слабите

Помощ при бедствия - само за социално слабите | StandartNews.com

Помощ при бедствие само ако си социално слаб. Това става ясно от проект на наредба на финансовото министерство.

Според новите правила пари за ремонт на разрушени жилища ще се дават само на семейства, чиито членове живеят с под 300 лева на месец.

Близо 4 години след разрушителното земетресение в Пернишко ремонтите на къщите в село Дивотино продължават, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

„Прозорците не се отварят от земетресението, стъклата са изпочупени и сега трябва нова дограма да се слага", разказва Антон.

Прозорците, покривът, стените... щетите в дома на Антон са буквално навсякъде. За да ги възстанови, той разчита на помощ от държавата. Отпускат му 7 000 лева, без които признава, че не би могъл да се справи.

„Разходите са големи, непосилни са", заявява Антон.

В момента всеки пострадал от природно бедствие може да кандидатства за помощ. С готвените промени обаче критериите се затягат драстично. Право на пари от държавата ще имат само семейства под линията на бедността. Под внимание ще се взима и банковата ви сметка - в нея не трябва да имате спестявания над 500 лв.

„Не може среден доход от сорта на 350 - 450 или 650 лева да се счита за висок доход и да се отказват такъв тип помощи", заявява Крум Крумов.

Той също вече се е възползвал от държавни пари, за да ремонтира къщата си. Пресмята обаче, че по новите критерии семейството му нямаше да получи нищо.

„Не само ние, никой нямаше да получи. Може би само 1 или 2-ма човека. Тези промени са направени така, че само хора, които нямат собствено жилище, да могат да получат такива помощи, т.е. които са на държавно жилище и на социални помощи", заявява Крум.

Застрахователите обясняват, че досега винаги при природни бедствия, пострадалите са чакали помощи от държавата. И това, според застрахователите, обяснява ниския процент на полиците срещу природни стихии. С новите промени обаче от бранша очакват бум на застраховките.

Ако промените бъдат приети, последната дума кой ще има право на помощ и кой не ще бъде в ръцете на Агенцията за социално подпомагане. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай