Полицаите пак плашат с протести

Полицаите пак плашат с протести | StandartNews.com

Недоволството е от предвижданото намаление с 5 дни на платения годишен отпуск

Полицейските синдикати отново заплашиха с протести заради орязания социален пакет в предложените от правителството промени в Закона за МВР. Планираме общ национален протест между първо и второ четене на законопроекта в Народното събрание, ако междувременно не бъдат остранени поне най-фрапиращите дефекти, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Валентин Попов. Преди това по места полицаите ще направят серия от предупредителни протести.

Най-голямо е недоволството от предвижданото намаление с 5 дни на платения годишен отпуск за служителите в МВР, както и намерението за новопостъпващите полицаи да се намали с 8 заплати обезщетенията, които се взимат при напускане на работа. Така сумата, която се получава при излизане от системата, ще падне от 20 на 12 заплати.

"За тези промени няма сериозни мотиви. Ако се търси намаляване на разходите, то ефектът може да се очаква не по-рано от 12-13 години", коментира Валентин Попов. Полицаите не приемат аргумента на ръководството на МВР, че отпуските трябва да се редуцират, защото реално не се ползват. Причината да остава неизползван отпуск са незаетите щатове и големия кадрови проблем в системата, каза Попов. По думите му всяка година за период от 1, 2 или три месеца има забрани да се излиза в отпуск.

Полицейските синдикати твърдо се противопоставят и на създаването на нова категория служители в системата на МВР, които няма да имат полицейски функции, а ще са назначени като държавни служители, чиято функция ще е охраната на границата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай