Полезна ли е действително хималайската сол?

Образувала се е в резултат на специфични геоложки процеси преди повече от 250 милиона години

Полезна ли е действително хималайската сол? | StandartNews.com

Наричат я "бяло злато", въпреки че по-често се среща в розов или червеникав цвят. Тя дори се разглежда като природен феномен. Тя е хималайската сол.

Образувала се е в резултат на специфични геоложки процеси преди повече от 250 милиона години от кристализирали легла морска сол, които са били покрити с лава. Съхранена по този начин, защитена от снега и леда, тази сол е останала изцяло изолирана от съвременното замърсяване.

Мнозината изследователи, които са проучвали качествата и състава ѝ смятат, че е най-чистата сол, която би могла да се намери на планетата.

Хималайската розова сол има високо съдържание на някои минерали, но то не е чак толкова високо, че консумацията ѝ да доведе до някаква промяна в тялото ни. Има обаче някои митове, които следва да бъдат развенчани, когато говорим за хималайската сол.

Има доста твърдения, свързани с ползите за здравето, идващи от консумацията на розовата сол, които не са подплатени с проучвания. Въпреки това обаче е ясно, че тя съдържа доста по-малко натрий, пише Verywellfit. Ако в 1/4 лъжичка трапезна сол има 581 мгр. натрий, то в хималайската съдържанието му е 388 мгр.

Освен това хималайската сол съдържа минерали и елементи, които обикновената сол не съдържа. Става въпрос за магнезий, калций, калий. Въпреки това, трябва да консумирате наистина много хималайска сол, за да си набавите дневната нужда от тези минерали. Става въпрос за едва 1% от дневните ви нужди. За да си набавите 6% от тези минерали, трябва да поемете близо 5 лъжици хималайска сол.

Факт е, че многото сол може да ви създаде проблем - най-вече с кръвното налягане. Но, ако имате проблеми с щитовидната жлеза, обезателно се консултирайте с вашия ендокринолог за това каква сол е най-добре да консумирате.

(По материали от Дарик.)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай