Похапването е предпочитано пред познатото традиционно хранене

Според глобалното проучване на Монделийз балансираното хранене все по-често включва и малко удоволствие

Похапването е предпочитано пред познатото традиционно хранене | StandartNews.com

 

  • Похапването (snacking) е предпочитано пред познатото традиционно хранене за трета поредна година
  • Осъзнатата консумация и благополучието играят все по-важна роля в мотивацията на потребителите да похапват
  • Голяма част от потребителите съобразяват решенията си за покупка на храни с ценностите си
  • Балансираното хранене все по-често включва и малко удоволствие
  • Разширено определение - близо 80% от потребителите в световен мащаб твърдят, че дефиницията им за похапването се е променила през последните 3 години

Монделийз Интернешънъл (NASDAQ: MDLZ) публикува своя трети годишен доклад State of Snacking™ - глобално проучване на потребителските тенденции в похапването. В него се разглеждат данни за начина, по който потребителите вземат решения за похапване (snacking). Докладът показва, че осъзнатата консумация и благополучието са все по-важни, когато хората похапват (snacking). Проучването също така потвърждава, че за трета поредна година потребителите предпочитат похапването (snacking) пред традиционното хранене (64%, което е с 5% повече от резултатите, отчетени през 2019 г.) Тази тенденция се засилва сред по-младите поколения, като 75% от представителите на Gen Z заменят всеки ден поне едно хранене с похапване.

Докладът State of Snacking, разработен в партньорство с The Harris Poll, допълва солидната база данни на Монделийз Интернешънъл за пазара на продуктите за похапване, включително макротенденциите, които определят бъдещето на похапването, с нови социологически проучвания, проведени сред хиляди потребители в 12 държави. Резултатите показват увеличаващото се значение, което похапването има в живота на потребителите. Данните са в унисон със стратегия на компанията да се превърне в световен лидер в областта, като предлага правилния продукт, в точния момент, произведен по един устойчив начин.

Основните изводи на доклада включват:

  • Отвъд храненето – 85% от потребителите консумират поне един продукт, който им носи малка доза удоволствие, 88% споделят, че балансираният хранителен режим може да включва и малко удоволствие, а 74% - че не могат да си представят света без шоколад.
  • Интегриране на решенията за покупка с ценностите – 85% от потребителите по света искат да купуват продукти за похапване от компании, които полагат усилия за опазване на околната среда.
  • Въздействие повлияно от социалната свързаност - в световен мащаб повече от половината анкетирани твърдят, че социалните медии са ги вдъхновили да опитат нови продукти за похапване през последната година.

Освен това, потребителите търсят похапвания, които им носят редица ползи извън физическото благополучие и хранителните нужди. Навиците им сочат, че както храната, така и удоволствието са част от балансирания начин на живот. Пример за това е фактът, че 85% от потребителите вече консумират поне един продукт за похапване вместо основно хранене и един за удоволствие всеки ден. В допълнение, похапването продължава да служи като средство за емоционално благосъстояние, като почти осем от всеки десет потребители в световен мащаб са съгласни, че някои хапвания трябва да са само за удоволствие или удовлетворение, без да се притесняваме прекалено много за храненето (79%). Разумното потребление също е все по-актуално. Според доклада 86% от потребителите вярват, че размерът на порцията и съставките са изключително важни.

„Докладът ни State of Snacking установи, че определението за похапване се променя сред потребителите в световен мащаб, което води и до промяна на значението и мястото на продуктите за похапване в живота на хората“, каза Дърк Ван де Пут, председател и главен изпълнителен директор на Монделийз Интернешънъл. „Похапването е много повече от източник на храна и удоволствие. То е основа на социална връзка и вдъхновение за нови преживявания. Важно е да се отбележи, че потребителите продължават да предпочитат похапването пред традиционното хранене през деня. Това е все по-често срещано поведение, ускорено от продължаващата пандемия, което започва да се превръща в част от ежедневието на хората. Ето защо се гордеем, че продължаваме да предлагаме точният продукт, за почният момент от деня, произведен по правилния начин.“

Пълният доклад State of Snacking, достъпен за изтегляне от www.mondelezinternational.com/stateofsnacking, включва още:

Търсене на похапванията при поискване

Потребителите експериментират с нови канали за закупуване на продукти за похапване. Повече от половината от тях съобщават, че през последната година при пазаруването им са използвали поне три нетрадиционни или нови канала (53%). Това са както приложения за доставка и онлайн поръчки за вземане от място, така и магазини и уебсайтове за директна доставка до потребителя.

Мнозинството от глобалните потребители очакват да могат да закупят желаните продукти за похапване, когато пожелаят (80%), и да използват всеки канал, който пожелаят (74%). Тази тенденция е особено силна в Азия и Латинска Америка.

Целенасочено похапване

Потребителите стават все по-преднамерени при вземането на решения за покупка, тъй като все повече се съобразяват със своите ценности. Те полагат повече усилия, за да научат повече за марките или компаниите, от които купуват, и стават по-взискателни към устойчивия характер на продуктите за хапване, които избират.

Намаляването на отпадъците е на първо място, тъй като потребителите казват, че най-важното екологично въздействие върху избора им на храни е наличието на опаковки, генериращи малко отпадъчен материал (78%).

Социалните медии като вдъхновение за похапване

Социалните медии са нарастващ източник на нова информация, тъй като потребителите все по-често намират тенденции в храненето, вдъхновение и общуват чрез своите канали.

Повече от половината потребителите в световен мащаб (55%) казват, че социалните медии са ги вдъхновили да опитат нови продукти за хапване през изминалата година, като най-осезаемо е това при представителите на Gen Z (70%) и Millennials (71%).

„Потребителите стават все по-взискателни в избора си на продукти за похапване, тъй като тенденцията за съзнателно потребление се засилва, и продължаваме да установяваме, че мнозинството от тях все по-често включва малки удоволствия като част от балансираното хранене“, продължава Ван де Пут. „Потребителите също така очакват да могат да си набавят продукти за хапване, когато и където пожелаят. Резултатите от този доклад ни помагат при разработването на нашата стратегия, така че в Монделийз Интернешънъл да продължим да предвиждаме и да отговаряме на променящите се вкусове и предпочитания на потребителя като световен лидер в областта на продуктите за похапване.“

Относно методологията:

Това проучване е проведено онлайн от агенция The Harris Poll по поръчка на Монделийз Интернешънъл в периода 5-27 октомври 2021 г. сред 3 055 възрастни в световен мащаб на възраст над 18 години. Изследването обхваща 12 пазара: Съединените щати (n=254), Канада (n=255), Мексико (n=256), Бразилия (n=255), Франция (n=255), Германия (n=255), Обединеното кралство (n=251), Русия (n=255), Китай (n=257), Индия (n=253), Индонезия (n=254) и Австралия (n=255). Други анализирани ключови групи включват: Gen Z 18-24 г. (n=397), Millennials –възраст 25-40 г. (n=1 174), Gen Xers – възраст 41-56 г. (n=823), Boomers – възраст 57-75 г. (n=604) и Тихото поколение на възраст над 76 години. (n=57). Данните от 2020 г. и 2019 г. се позовават на подобни проучвания, проведени в периода 6-20 октомври 2020 г. сред 6 292 възрастни в световен мащаб и в периода 16-24 септември 2019 г. сред 6 068 възрастни в световен мащаб. Данните са приравнени, когато е необходимо, за да са в съответствие с действителния им дял спрямо населението. Приложено е глобално приравняване, за да се постигне еднаква тежест на всяка държава при крайния резултат. Проучването не се основава на вероятностна извадка и поради това не може да бъде изчислена оценка на теоретичната грешка на извадката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай