Показват корона на Антим I в Народното събрание

Показват корона на Антим I в Народното събрание | StandartNews.com

София. Архиерейската корона на екзарх Антим І и парламентарният звънец, възвестил подписването на първата българска Конституция, са сред експонатите в изложбата „Вяра и държавност", която ще бъде открита в Народното събрание утре. 

Архиерейската корона и част от богослужебните одежди на екзарх Антим І са съхранявани в Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий". Експозицията е подготвена от Държавна агенция „Архиви" по повод 125-ата годишнина от кончината на Eкзарх Антим І.

Отбелязването на годишнината е под патронажа на председателя на парламента Михаил Миков. Той ще открие документалната изложба в 11.00 часа в Северното фоайе на Народното събрание в четвъртък.

В експозицията са представени документи, съхранявани в Централен държавен архив – в архивните фондове на Българската екзархия, Народното събрание и Монархическия институт, както и в Държавен архив – Видин и в богатия личен архивен фонд на Антим І. Включени са и документи, които се пазят в Държавните архиви във Варна, Монтана, Враца, в Държавния военноисторически архив – Велико Търново, както и Дневниците от заседанията на Учредителното народно събрание, предоставени от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".

Ацент в изложбата е поставен на завещанието на екзарх Антим І. Изключителният благотворителен жест – завещаването на своите средства и имоти за образованието и църковно дело във Видин и Видинско, е представен чрез съхраняваните във Видинската митрополия и в Катедралния храм "Св. вмчк Димитрий" във Видин документи.

Парламентарният звънец, с който през 1879 г. се възвестява подписването на Търновската конституция, е сред експонатите в документалната изложба. Звънецът е от 15-ти век и се отличава с филигранна изработка. В основата на дръжката му е гравирана епитафия на персийски език. В превод от фарси текстът гласи: „Някой ден, когато съдбата ме покоси и превърне мен, нещастния, от земен в раб Божий, милостиви Господи, дай му сили, здраве на този, който чете тези мои редове и се моли за мене".

Сред непоказваните досега документи е разрешението, което е издадено на бившия екзарх Антим І от главнокомандващия руската армия през 1878 г. за свободно придвижване и за оказване на съдействие при нужда, както и писмото от коменданта на Видинската крепост по време на Сръбско-българската война (1885 г.) капитан Узунов за подкрепа на основания от бившия български екзарх и видински митрополит Антим клон на Българския червен кръст и организираната във Видин временна болница. В архивния фонд на Народното събрание в Централния държавен архив се съхранява и неекспониран досега документ, който свидетелства за заточението на екзарх Антим в Мала Азия през 1877 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай