Погребват го до Троеручица

Сам казал какво да сложат до него

Погребват го до Троеручица  | StandartNews.com

С архиерейска патерица и три енголпиета (големи медальони с икони, които се носят от владици - б.р.) ще бъде погребан днес в Троянския манастир патриарх Максим. Приживе той сам ги е определил, научи "Стандарт" от обкръжението му. Трите енголпиета са отличителен знак на глава на църквата. И така дори след векове по броя им ще се познае, че в гроба е положен патриарх. На гърдите на Негово светейшество ще бъдат положени кръст, медальон с Богородица и още един с Христос. Точно тези енголпиета патриархът е носил през последните години.

По време на погребението ще бъде свалена короната от главата на дядо Максим, с която той е за поклонението. На Негово светейшество ще бъде поставено бяло патриаршеско було, което ще бъде сложено на обратно и ще се разстели като покров над лицето му, обясниха монаси.

Както е било желанието на покойника, тялото му ще бъде положено в храмовата църква "Успение Богородично". Целият 98-годишен живот на дядо Максим е бил свързан с Троянския манастир. Негово светейшество е бил роден в близкото село Орешак, а на 12-годишна възраст родителите му са го дали за послушник в обителта. Там той всяка година се оттегляше за рождените си дни. Не успя само на последния си празник на 29 октомври, когато вече бе постъпил в болница с влошено здраве.

Още вчера в манастира е изкопан гробът и е подготвено мястото за вечен покой на тленните останки. То е непосредствено зад чудотворната икона на Св. Богородица "Троеручица". Върху камерата ще бъде поставена мраморна плоча.

От общината предприеха извънредни мерки за сигурност заради наплива на хиляди вярващи за погребението. То започва в 15,30 ч днес. Въведен е специален режим за автомобили. Достъпът на миряните няма да бъде ограничаван, увери игуменът на Троянския манастир епископ Григорий. Малцина обаче ще бъдат избраните, които ще останат в църквата. Тя побира едва стотина човека. Тялото ще бъде докарано в светата обител след опелото в катедралния храм "Св. Александър Невски" в София.

Хиляди българи със сълзи на очи изпратиха патриарх Максим в последния му път в четвъртък. Майки бяха довели децата си, възрастни жени с покрити коси търпеливо чакаха на огромната опашка пред софийската църква "Св. Неделя". Хората му носеха бели хризантеми, целуваха десницата му, плакаха и се молеха за душата му. Старица му остави шепа бонбонки, монахини му правиха за последно поклони доземи, политици сведоха глави пред саркофага му. Траурният звън на камбаните огласяше смълчания площад, изпълнен от богомолци.

Тленните останки на дядо Максим бяха в открит ковчег, в бели одежди. На главата му имаше корона, а в ръцете му - броеница и кръст с китка здравец. Под лявата му длан бе положена икона. Бялото було бе в нозете му. Почетна "стража" от четирима монаси от Дивотинския манастир стоеше край саркофага. Със сведени глави монасите през цялото време се молеха. Зад тях, изпънати като струни в униформите си, стояха гвардейци.

Преди началото на заупокойната литургия в храма влезе Пловдивският митрополит Николай, който по решение на Св. синод е и.д. софийски владика до избора на нов патриарх. По устава на църквата патриархът управлява и столичната епархия. Владиката, който преди да замине преди повече от 5 г. за Пловдив, бе 6 г. викарий на дядо Максим. Щом доближи ковчега, Николай не можа да сдържи сълзите си. Минути по-късно той оглави заупокойната литургия.

До ковчега неотлъчно бяха Теодор, шеф на кабинета на патриарха, и шофьорът му Стоян Крушкин. От митрополитите освен Николай пред патриарха се поклониха Неофит Русенски и Калиник Врачански. Останалите архиереи ще изпратят патриарха в последния му път днес на опелото в храм "Св. Александър Невски".

В 10,33 ч в храма влезе премиерът Бойко Борисов, заобиколен от почти всички министри. Той бе в траур - с черно поло и черно сако. Борисов бе видимо разстроен и трудно сдържаше сълзите си, когато остави букета в нозете на дядо Максим. Той се прекръсти и целуна десницата на патриарха. Пред покойника се поклониха още министрите Десислава Атанасова, Лиляна Павлова, Делян Добрев, Вежди Рашидов, Сергей Игнатов, Мирослав Найденов, Тотю Младенов, Томислав Дончев и Свилен Нейков. Както и столичната кметица Йорданка Фандъкова, депутатите от БСП Румен Петков, Петър Мутафчиев и Димчо Михалевски и Камен Костадинов от ДПС. Дядо Максим бе изпратен от бизнесмена Томас Лафчис и от архонт Петър Манджуков.

В 10,48 ч в храма влезе Вселенският патриарх Вартоломей - точно в момента от литургията, в който цялата църква казваше символ веруюто. Той се поклони пред дядо Максим, запали свещ, поздрави се с премиера и застана на трона в храма. В края на литургията Негово Всесветейшество произнесе заупокойна молитва, след което прекади покойника. Днес Вартоломей ще оглави опелото в "Св. Александър Невски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай