Почина съпругата на Джон Атанасов

Почина съпругата на Джон Атанасов | StandartNews.com

София. Съпругата на Джон Атанасов почина на 91-годишна възраст, съобщи „Фокус". Кончината на Алис Атаносов е настъпила на 23 април в 4:15 часа местно време, след продължително боледуване. Погребението ще се състои на 27 април от 10:00 във Фредерик, Мериленд.

Създателят на първия електронен компютър Джон Винсент Атанасов е американскифизик, математик и електроинженер от български произход. Той е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант, роден в село Бояджик, Ямболско, през1876 г., когато в разгара на Априлското въстание загива баща му. През 1889 г. на 13-годишна възраст Иван Атанасов заедно с чичо си емигрира в Америка, където остава до края на дните си. Умира на 15 юни 1995 година.

От 2003г. в България в чест на великия учен се дава награда „Джон Атанасов" в подкрепа на личните постижения на младите български изследователи работещи в сферите на информатиката и информационните технологии. От 2012г. стартира връчването на две грамоти „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за разработки с голям обществен принос" и две грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели" за учениците постигнали двата най-високи резултата в международните ученически олимпиади и състезания по информатика и информационни и комуникационни технологии, и екипите, които са ги подготвили.Носителите на отличията „Джон Атанасов" се избират от Комисия по избор. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай