По 500 коли на час напускат столицата

По 500 коли на час напускат столицата | StandartNews.com

По около 500 коли на час се очаква в пиковите моменти днес да напускат столицата. Около 600 000 автомобила ще се изнесат за четирите почивни дни от София, а най-голямото преселение най-вероятно ще бъде между 9 и 12 часа в петък, предупредиха от Пътна полиция. Именно заради това на всички изходи на столицата ще има униформени, които да следят за движението и да не допускат инциденти. Отделно катаджиите ще гарантират зелена светлина за колите на изходите на столицата, а в понеделник - на влизане в София.

Полицаите предупреждават водачите да бъдат особено внимателни и да не изпреварват колоните от автомобили неправилно, за да не станат предпоставка на катастрофа. Отделно от това всички малки деца трябва задължително да са в детски столчета и закопчани с колани на задната седалка на колата.

Междувременно от Пътна полиция предупредиха водачите, че ще дебнат за скорост и алкохол Специализираните акции на униформените ще се проведат именно в почивните за държавата дни, когато много водачи си позволяват да превишават скоростта и да сядат зад волана след употреба на алкохол.

Пътните полицаи ще следят и за ограниченията и ще санкционират нарушителите на място.
През празничните дни ще се проведе и акция "Алкохол", в рамките на която ще се следи за пияни зад волана, както и за липса на шофьорски книжки. Ще се наказват и водачите, които карат без колан и "Гражданска отговорност". Под засилен контрол ще са третокласните и общински пътища, както и районите около питейни заведения и дискотеки.

Граничните служители също ще работят при пълен капацитет, като най-натоварени гранични пунктове традиционно се очаква да бъдат Кулата, Калотина и Капитан Андреево, Дунав мост-Русе.

Метрото ще и след полунощ

Метрото и градският транспорт в столицата традиционно ще работят с удължено работно време за Великден. Така Столична община ще се погрижи всички желаещи да посрещна Великден в църквите, да се приберат по домовете си с градски транспорт. Метрото ще се движи на интервал от 20 минути и ще работи до 1,30 ч.
Отделно от това на 10, 11, 12 и 13 април също ще се движат по празнично разписание.
В нощта на Великден до 1,30 ще работят и трамваите 1, 3, 5, 7, 12, 20, 22, тролеите по линии 1, 5, 9, както и автобусите с номера 11, 76, 85, 94, 102, 213, 280, 285, 309, 310, 604.

Козунакът стигна 9 лева

Козунакът за Великден е на цени между 4 и 9 лв. Така неговата цена се запази почти колкото миналогодишната и нямаше голямо покачване спрямо сумите от 2014 г., заяви пред Дарик председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов. По думите му най-скъпи са луксозните козунаци със захаросани и сухи плодове, шоколад и бадеми. "Хубавият, пресен козунак, произведен на ръка, с много любов от местни родни производители си струва да бъде предпочетен от потребителите", увери Няголов. Той подчерта, че обикновено срокът на годност на такъв козунак е около 10 дни.

Печено агне влезе в томбола

Живо агне е голямата награда навръх Великден след традиционното хоро на площада в Русе. Организаторите - Община Русе и Фолклорен танцов театър "Найден Киров", си поставят за цел за пореден път събитието да се превърне в един истински празник за русенци. Водещи ще бъдат артистите от драматичен театър "Сава Огнянов" Ралица Константинова и Йовко Кънев. В концертната програма ще вземат участие Фолклорният танцов театър със своя концертен състав - оркестър, солисти, детски ансамбъл и школа за народно пеене. В края на празника ще бъде разиграна и традиционната Великденска томбола, която всяка година се радва на изключителен интерес.

Кукери шашнаха чужденци

Уникален кукерски фестивал навръх Великден в разложкото село Елешница ще зарадва стотици гости от страната и чужбина. Над 100 кукери ще предизвикат удивлението на туристите, които всяка година идват от курортите Банско и Разлог, за да видят как се празнува Възкресение Христово с кукерско шествие. Затова мъжете от трите махали в селището вече стягат своите костюми от кожи и тренират за своя празник. Заради шоуто на маскираните насам идват и много журналисти от различни държави. Те снимат подготовката на кукерските групи - как се перат кожите им, как се обличат костюмите. Елешница е единственото населено място в страната, където се провежда подобно събитие на Великден.

Кмет с курбан за здраве на празника

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов организира великденски курбан за здраве и благоденствие на всички жители и гости. Водосвет за здраве и успехи на благоевградчани ще отслужи отец Андон Шавулев от благоевградския храм "Въведение Богородично". Ритуалът ще се състои край параклиса на Мемориален комплекс "Памет и вяра" в местността Зайова поляна на 13 април, понеделник, от 12.30 часа. След водосвета ще бъде раздаден курбан за здраве.

Охранители бдят за опасни джебчии

Полицаите в Кърджали предупреждават хората да внимават за джебчии по празниците. На местата, където има струпване на хора, гражданите трябва да внимават за джебчийски бригади. Полиция ще охранява храмове и публични събития по време на предстоящите празници.
Непосредствено преди Великден пък служители на районните управления в Кърджалийско извършиха проверки на тържища, магазини за продажба на месо и месни продукти, съобщиха от областната дирекция. На стопани на животни в областта бяха съставени 81 предупредителни протокола да не оставят без надзор стоката си, да укрепят селскостопанските постройки и да проявяват бдителност при появата на съмнителни лица в района.

Събират пари за болно дете

Стартира съвместна благотворителна инициатива на родители и деца от II "а" група на ЦДГ "Мак" в Благоевград и общината. Кампанията е под наслов: "Великден за Влади". По време на празничните прояви, посветени на светлия християнски празник, се поставят специални кутии за събиране на средства за малката Владимира. Те са във фоайето на кметството, в Областния информационен център, в сградите на двата мола в града. Кутия за набиране на средства ще има и на всички концерти, посветени на великденските празници, и всеки желаещ ще може да се включи в благородната кампания. Парите ще бъдат преведени в сметка на името на детето. Владимира Китанова е от Благоевград и е само на 5 години. Тя страда от детска церебрална парализа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай