По 13 фишеци с рушвети на смяна за митничарите (ОБЗОР)

По 13 фишеци с рушвети на смяна за митничарите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Схемата на Капитан Андреево работела от март, спипали ги с тайни камери

22-ма от задържаните с обвинения, шестима уволнявали и назначавани отново

"Митничарю, митничарю. Господине и другарю. Пусни ме през теб да мина. Да се върна от чужбина". Текстът е от фолкхит от близкото минало, който се оказа, че и сега звучи актуално. В 7,30 ч сутринта на 13 декември при мащабна операция на ГДБОП и ДАНС под ръководството на спецпрокуратурата бе разбита организирана престъпна група, уличена в получаването на подкупи. 22-ма от задържаните 33-ма митничари на граничния пункт Капитан Андреево са привлечени като обвиняеми, съобщи вчера на пресконференция Даниела Попова, административен ръководител на Апелативната спецпрокуратура. Това са Георги Раковски, Атанас Стойчев, Цветомир Петров, Димитър Лилянов, Кольо Славов, Георги Грамелов, Димитър Костов, Стоян Кръстев, Николай Колев, Атанас Атанасов, Петко Айръков, Петър Парашев, Здравко Паргов, Димитър Димитров, Коста Костадинов, Иван Чакъров, Димитър Горанов, Стоян Чолаков, Георги Господинов, Стефан Крумов и Антон Стефанов. За 14 от обвиняемите спецпрокуратурата ще поиска "задържане под стража". Осем са с парична гаранция. Обвиненията срещу митничарите са за участие на организирана престъпна група, участвала в системно вземане на подкупи и длъжностни престъпления. За подобни случаи законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Така наречената такса "спокойствие" за автомобили и камиони е била различна - от 2 до 5 на автомобил, и от 150 до 300 евро на автобус и на камион, разкриват от прокуратурата. "При "познатите" лица е установен т. нар. "регламент" - твърда сума пари, която е искана и предавана", обясни наблюдаващият прокурор Андрей Андреев.

"Взимането обикновено започвало да се извършва на трасетата за входящи автомобили, автобуси и товарни автомобили. На края на смяната, определен предварително служител на митницата в съответните служебни помещения на митническия пункт извършват разпределението на събраните пари по купчинки. Правят се по 13 броя, като парите в тях са според оборота на митницата и преминалите автомобили", уточни Андреев. След това предварително определен служител е изнасял парите извън територията на митническия пункт. "Този служител е правил т. нар. "фишеци", тоест увивал е суми в съответната хартия и са били раздавани на останалите служители, включени в разпределението, като най-сериозният дял е бил за съответния началник на смяна. Тази схема сочат събраните към момента доказателства. Анализът на доказателствените средства продължава и към момента и за в бъдеще", добави Андреев. Извършени са 106 претърсвания, изземвания и лични обиски. Разпитани са над 10 свидетели, митнически служители и преминаващи през пункта, извършени са разпознавания, използвани са СРС, включително и видеонаблюдение на работни помещения. В домовете на задържаните били открити общо 150 000 лева. Все още обаче не е определен кой е лидерът на рушветчиите.

Според прокуратурата корупционната схема е действала от март. Разследването е започнало от август след сигнал в ДАНС. Според прокуратурата в схемата участват митнически инспектори, старши митнически инспектори и началник смяна от подразделение "Капитан Андреево", което е част от Митница "Свиленград. Според прокурор Андреев, участниците в групата са работили в различни смени. Те е трябвало да извършат щателни проверки по т. нар. принцип "анализ на риска". За да си затворят очите, корумпираните митничари са искали и получавали "трайно регламентирани суми" от българи и чужденци, най-вече турци, молдовци, румънци, украинци, както и други чуждестранни граждани. Само у един от задържаните митничари са открити 32 000 евро и 15 000 лева. Парите били намерени в каса и скрити под дюшека, облепени с тиксо. Най младият арестуван митничар е роден през 1986 г., а най-възрастният е на 56 години. Според прокуратурата сред задържаните има служител с над 30 години стаж, който е бил на бариерата на ГКПП Капитан Андреево. Шест от обвиняемите са били уволнявани дори и по два пъти и назначавани отново, установила прокуратурата. Трима пък са получили отлични оценки през 2009 г. на тестове за професионална компетентност. Разследването продължава, не са изключени и нови арести. Прокуратурата проверява дали отчитането на парите не е стигало и по-нагоре в йерархията.

10 км опашка от тирове след арестите

10 километра опашка от тирове затапва ГКПП-Капитан Андреево от два дни. Причината е в акцията за залавяне на корумпирани митничари. Границата ни към Турция беше затворена на вход и изход за камионите от 8 сутринта в неделя, когато стартира спецоперацията. Тя се проведе както на самия плац, така и в още 5 града и села на Хасковска област и приключи около 15 ч в почивния ден. В резултата на това тировете направиха огромна върволица, чийто край стигна до разклона за Свиленград. Малко преди 15 часа бариерите бяха вдигнати и камионите започнаха да пъплят към ГКПП-то.
Въпреки че на Капитан Андреево работата започна с пълна пара, до понеделник на обяд камионите все още бяха много. Смяната, която пое обработката на тировете още с пускането на движението и продължи работа до сутринта, е успяла да провери и пропусне 800 камиона, уточниха от Свиленградската митница.

Заради задържаните 33 служители митническото звено в Свиленград, което наброява 90 души, се оголи сериозно като кадри. Въпреки липсите смените са окомплектовани от наличния състав и поне засега не се налага прехвърляне на състав на Капитан Андреево от други митници, поясниха от пресслужбата на "Агенция Митници".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай