Пловдив се качва на самолети

Пловдив се качва на самолети | StandartNews.com

Големи атракции очакват пловдивчани в събота вечер. Музеят на авиацията, филиал на Националния военноисторически, ще се включи в европейската инициатива за отворени врати. Малки и големи безплатно ще могат да се качат в пилотските кабини на вертолет Ми-2 и Ан-2, Ан-24 и МиГ-21 УМ - от 18 до 21 часа.

Търсачите на силни усещания ще бъдат изненадани и с друга атракция, подготвена специално за събитието. Членовете на пловдивския автомобилен клуб "Ретро" с екипажи на колегите от "Тракод" в Одрин, ще превозят безплатно с ретро автомобили гражданите до мястото на екшъна. За целта от паркинга пред хотел "Тримонциум" в 18 ч. над десет ретро и класически автомобила - Рокни Студебейкър, модел 1930 г., Победа М-20, модел 1953 г., Ситроен 2СV, модел 1962 г., Мерцедес 200Д, модел 1955 г., ще очакват желаещите за нетрадиционни емоции.

Във военноисторическите музеи в София и Варна любителите на гвардейски духови оркестри ще могат да ги слушат от 19 часа. Малчуганите от Варна пък ще се прехласват по "Приказки за рицари", а батковците им ще разглеждат изложбата "С обувката на средновековния воин".

В София маратонът ще бъде полят с бира

Над 30 музея и галерии в столицата ще отворят довечера врати за всички, които искат да разгледат експозициите в една нощ. От 18 ч до полунощ входът е безплатен. Организират се игри с награди за обикаляне на залите. Сред най-интересните изложби е ретроспективата на Георги Баев (снимка В) и експозицията с непознати творби на Ярослав Вешин в Националната галерия на "Батенберг". Ако отидете към 20 ч, може да се насладите и на танцьорите от студио Vaya с хореограф Ваня Рошкова.

А от 16 часа до 2 след полунощ на площада пред Двореца пражката улица "Старопрамен" ще се пренесе в София. Потопете се в духа на Прага, опитайте автентично чешко пиво и се запознайте с богата история на пражка бира номер едно в света. Най-добрите познавачи на пивото ще бъдат възнаградени с уикенд за двама в Прага.

Ето и част от афиша:

Софийска градска художествена галерия, ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" 1: От 10 до 1:00 ч. - Другото око: "Горгони в депото или Апокалипсис сега"; "Послания от светлина"; "Арени - един живот между много малките пластики и живописта" 90 г. от рождението на Пенко Бончев. (снимка С)

-18 ч. - Концерт Поп класика, камерен ансамбъл "Софийски солисти"

- 21 ч - "Еньовден" мултимедиен пърформанс.

Национален археологически институт с музей, ул. "Съборна" 2: Прожекция на филма "Късноантична Сердика - опит за тримерна възстановка", Древноримска кухня и рецепти, Изложба "Коприна и сребро".

Национален музей "Земята и хората", бул. "Черни връх": "Ахати от България" - временна изложба, "Минералите на тъмно" - занимания с луминесциращи камъни, "Тримата братя и златната ябълка" на куклен театър "Зорница", поезия и музика под покрива на музея.

Музей на социалистическото изкуство, ул. "Лъчезар Станчев" 7: 18 ч. - Откриване на изложба "Политически плакат 1945-1963", 19. 30 ч. - Концерт на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" (Снимка H), 20.30 ч. - Лятно кино: "Най-доброто от НЛО".

Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство, бул. "Черни връх" 2: Изложба на Боряна Венциславова - видео арт и фотография (Снимка D), "Фотоевиданс" репортажна фотография, "На фасадата" - аудио-визуален сет, представляващ концепция на НМБИИ.

Крипта на катедралата "Свети Александър Невски": Обновена експозиция на християнското изкуство в България. Галерия Европа на ул. "Леге" 3: Изложба на утвърдени майстори на съвременното българско изкуство в сферата на живописта, скулптурата, графиката. 19.30 - "Танц на музите", музикално-поетична предпремиера на авторската книга на Розалина Касабова "МУЗИТЕ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай