Пловдив с остров на изкуствата

Канят Кустурица да учи ромите в Столивуд да снимат кино

Пловдив с остров на изкуствата | StandartNews.com

Четири големи български града се стягат да привличат родни и чужди туристи с мегапроекти. След като Пловдив бе избран за Евростолица на културата през 2019 г., кметовете на трите други финалисти - София, Велико Търново и Варна, обявиха, че ще реализират голяма част от проектите в концепциите си.

С Rent-a-Баба възрастни жени ще посрещат в домовете си артисти

Пловдив ще има остров на изкуствата. Истинското парче земя насред река Марица - Адата, ще стане център на културата. Островът, на който от години не стъпва човешки крак, ще бъде преобразен по проект "Река на въображението". Ще оживеят и всички места около река Марица, които създават условия за работа на артистите. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев, след като градът спечели титлата "Европейска столица на културата през 2019 г.". Той допълни, че няма време за почивка и още тази седмица стартира реализирането на програмата.

Сред другите идеи на екипа му е създаване на академията "Столивуд", която ще отвори врати в Столипиново. Там местните таланти ще се обучават в тайните на киното, театъра и фотографията. От екипа на фондацията "Пловдив 2019" се надяват да привлекат за лектори творци от ранга на Емир Кустурица, Данис Танович, Тони Гатлиф, които да развият талантите на нашенците. Студентите в Академията "Столивуд" ще правят късометражни филми, ще създадат и свой спектакъл, с който ще гостуват на Световния ромски фестивал "Коморо" в Чехия.

В платформата "Регионал" пък ще се впишат и Родопите с голям фестивал "Европейски приказки в Родопите", чиято кулминация е в с. Гела. Кметството предвижда и акция "Rent-a-Баба", с която по-възрастните хора от региона ще посрещат в домовете си артисти от цял свят, които пристигат в Пловдив през 2019 г. Градът под тепетата планира и концерти като "Балканска музика в Пловдив", за който участие са потвърдили Горан Брегович, DJ Shantel, Fanfare Ciocarlia. Тютюневите складове в града също ще се превърнат в място за култура, а "Капана" - в град на творческите индустрии. Дори бомбоубежищата ще станат алтернативни пространства за изкуство. Градът ще бъде домакин и на Пловдивско биенале, ще има международни форуми като среща на колекционерите от Европа, лятно арт училище, танцови проекти. След 5 години Пловдив ще се изпълни с десетки концерти - джаз, симфонични и оперни.

До 2019 г. Пловдив ще бъде преобразен и след пет години хората ще живеят в един нов град, обеща още кметът Иван Тотев. "Бюджетът ни е близо 38 милиона евро, като има няколко източника на финансиране - награден фонд от Европейската комисия - 1,5 милиона евро, 10 милиона евро, гарантирани от държавата, общински средства и такива от частния бизнес. Имаме и възможности за допълнително добавено финансиране, което се хареса и на самото жури", коментира финансовата част на концепцията градоначалникът. Пловдив впечатлил журито още с факта, че е кръстопът на етноси, които живеят помежду си в хармония и разбирателство от векове, съобщи в. "Марица".

Другите три града, които стигнаха до финала на надпреварата - Велико Търново, Варна и София, пък ще си поделят 30 на сто от държавната субсидия, която ще получи Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-а. За допълнителното финансиране вече е подписано споразумение между Министерството на културата и кметовете на четирите града, които се състезаваха за престижната титла на финала. Предложението е било направено от търновския градоначалник Даниел Панов по време на среща при министъра на културата още преди окончателния избор. Идеята е по този начин да бъдат подпомогнати инициативите, заложени в програмите на трите града, които си поделиха второто място в конкурса. Според Иван Тотев може да бъдат реализирани проекти на Велико Търново и Варна съвместно.

Пловдив е получил 8 от общо 12 гласа от международното жури, което в петък обяви кой български град ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година. Трима от членовете на комисията са предпочели София, а един е гласувал за морската ни столица.

"Пловдив е готов да бъде културна столица и да представи достойно България пред Европа и света. Да не говорим за имиджа, който получаваме. Пловдив е град, за който всеки европеец ще трябва да научи. Този шанс няма да бъде изпуснат. Очаквам много творци от Европа и света да се включат в събитията и да разнесат славата ни", каза кметът.

Влязохме с бутонките в културата под тепетата

Иван Тотев, кмет на Пловдив

Общината влезе с бутонките в културата на Пловдив в последните две години. Започнахме реформа, разбъркахме спокойния живот в сектора от 80-те години. Това доведе до много въпросителни, критики, обществено напрежение, но в крайна сметка се оказа, че сме избрали правилния път. Реформата в един традиционен сектор крие много рискове, там бяха и нашите притеснения. Всички стъпки, които предприехме, се оказаха правилни. Резултатът е това, което чухме в петък, с което градът ни бе обявен за Културна столица на Европа през 2019 г. Все още е трудно да се даде оценка какво точно значи тази титла. Истината обаче е, че тя е нещо много голямо. Тя ще остане в историята на Пловдив. Ние сме първата българска културна столица, а това е нещо, което надскача мандати и администрации. Вече сме на картата на Европа по най-добрия начин. Заедно сме с едни от стълбовете на европейската култура, като Атина, Марсилия, Лисабон. Печели не само имиджът на Пловдив - това, което се случи, не може да бъде описано със средствата на рекламата. Ще моделираме града по един нов начин. През 2020 г. Пловдив ще бъде друг.

Журито разгледало тепе и баня

Пешеходният тур, който градът под тепетата предложил на международното жури, също се е оказал сред решаващите фактори, които наклонили везните в полза на Пловдив. От хотела си в Стария град, където пренощували, членовете на журито се разходили до Небет тепе. После слезли до най-голямата галерия за съвременно изкуство в бившата "Чифте баня".

 

През октомври Италия казва - Перуджа или Матера

Основните принципи, по които протече оценяването на предложената културна програма от градовете кандидати, бе - тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Един от важните критерии беше програмата да бъде изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града. След като българската културна столица вече е ясна, сега се очаква да бъде обявена и италианската. На Ботуша конкуренцията е между Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена. Победителят ще стане ясен през октомври. Целта на инициативата е двете "столици" да изградят силно партньорство в културната сфера.

Титлата не означава единствено изобилие от културни събития или наличие на историческо и художествено наследство. Тя се присъжда на града, подготвил най-добра програма, за да привлече собствените си граждани, туристите, както и множество международни партньорства, които да го поставят на европейската културна карта. В дългосрочен план до 2019 г. за победителя тя би трябвало да насърчи строителството и подобряването на инфраструктурата, отключването на местното етническо и културно многообразие. В над 50-те града, които са участвали в инициативата досега, Европейска столица на културата е спомогнала за възникването на музеи и концертни зали и редица фондове и други институции.

 

Велико Търново: Правят светлинно шоу "Между Бога и хората"

Ново зрелищно шоу на крепостта "Царевец" с 3D мапинг, холограми, светлинни, лазерни и пиро-ефекти ще привлича туристи от цял свят във Велико Търново. Ефектният спектакъл носи името "Между Бога и хората" и ще може да се наблюдава не само от площада пред историческия хълм, но и от две нови площадки, които ще бъдат изградени на крепостта "Трапезица" и хълма Света гора. Така старата столица ще има още една атракция на "Царевец". Сега на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" срещу заплащане се любуват около 10 000 зрители годишно.

Новото шоу е заложено в културната програмата на града, а проектът е разработен в рамките на търновската кандидатура за Европейска столица на културата, обяви кметът Даниел Панов. То е сред трите събития, които ще се случат във Велико Търново през 2019 г. като част от съпътстващата програма на Пловдив за културна столица.

"Ще се създадат нови платформи за наблюдение на Света гора и Трапезица, за да има ново светоусещане за историята, миналото и величието на нашия град", обясни директорът на Дирекция "Общинско развитие" Мариела Цонева.
Кметството във Велико Търново се е заело да организира и фестивал на старите столици, чието първо издание също трябва да стане факт до 2019 г.

 

В София: Театър и занаяти посрещат гостите пред гарата

500 артисти от цял свят гостуват в града идния месец

Площадът и подлезът пред Централна гара в София ще се превърнат в пространство за изкуство. В отдавна запустелите магазини и на мястото на търговците на гащи и банички ще се настанят творци. Тяхната цел е да превърнат гаровия площад в безопасна и оживена градска среда и атрактивна "входна врата" за всички пристигащи. Това е един от големите културни проекти на София, който общината е категорична, че ще доведе докрай, въпреки че градът не бе избран за културна столица на Европа през 2019 г. "Ще се опитаме да осъществим почти всички проекти в плана ни за действие до 2019 г., макар и не в същия обем", увери зам.-кметът Тодор Чобанов.

Един от акцентите в кандидатурата на София бе трансформацията на проблемни градски пространства в културни средища.
Столичният общински съвет само преди три месеца даде зелена светлина на проектът UnderGara, като разреши в подлеза "Ротонда" пред Централна жп гара да се създаде арт център. В него ще има сцена за изкуства, изложби, семинари, книжарница, библиотека, галерии, магазини за цветя и биопродукти, занаятчийски ателиета, ресторанти и уютни кафенета. Проектът трябва да бъде представен за одобрение в СОС до края на септември. Със сигурност общината ще поеме финансирането на ремонта на помещенията, а наемът на участниците в проекта ще е символичен.

Инициативата "Зона Култура" пък има идея да вдъхне нов живот в изоставеното трамвайно депо на "Клокотница", където ще стане многофункционален културен център. Неработещите от няколко години складове на Стокова борса "Зимница" на Сточна гара вече се превръщат в работилници за изкуство. Ремонтираният Женски пазар също е в плана на София за превръщането му от проблемна зони в място с културни изяви.

"Губещи в конкурса за европейска столица на културата няма", казва Тодор Чобанов. Защото усилията по подготовката, издигането на кандидатурата, събирането на местната енергия и поставянето на културата в центъра на приоритетите на местната общност вече носят ползи, като издигат общоразбираеми каузи, посочи още той.

Столична община ще продължи да подкрепя финансово съществуващите и новите фестивали. През октомври София ще е домакин на голяма международна среща на световната мрежа за съвременни изкуства IETM. В нея ще вземат участие близо 500 артисти и културни професионалисти от цял свят.

 

Варна става най-фестивалният град

Отпадането на Варна на финала в кандидатурата й за европейска културна столица зареди с още повече хъс кмета, общината и екипа на "Варна 2019". Те са амбицирани да реализират уникалната си програма през годините. Част от проектите са за изграждане на нова сграда на регионалната библиотека "П. Славейков", реновиране на 7 читалища, стъклен покрив на красивия двор на Археологическия музей в града. Международното жури се впечатлило и от идея паметникът на българо-съветската дружба да се превърне в център за културен диалог. В морската столица имат идея за изграждане на младежки Черноморски център в града. Но мегапроектът, който се отличава в програмата, е изграждане на фестивална лаборатория "Варна" по модела на Единбургската фестивална лаборатория за иновации. Морската столица е домакин на над 35 фестивала. Проектът предвижда тяхното обединение, споделяне на опит и ресурсите им, общ маркетинг, който ще струва по-малко пари, обясни Петра Димитрова, член на екипа "Варна 2019". По предварителни разчети са необходими 100 000 евро за осъществяване на проекта, който ще превърне морската столица в най-фестивалния град не само у нас.
Цялата програма "Варна 2019" е на стойност 68 милиона евро. Стъпка по стъпка ще започне осъществяването й.
Хората на Стив Грийн са останали възхитени от най-старото обработено злато на света в Археологическия музей.

 

Европейските столици на културата

2014 г. Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия)
2015 г. Монс (Белгия) и Пилзен (Чешка република)
2016 г. Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания)
2017 г. Орхус (Дания) и Пафос (Кипър)
2018 г. Ла Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай