Питат новия главен прокурор дали е масон

Питат новия главен прокурор дали е масон    | StandartNews.com

София. Правилата за избор на нов главен прокурор няма да бъдат променяни и засега остават, каквито са приети от стария Висш съдебен съвет. Това стана ясно, след като никой от кадровия орган на Темида не пожела да обясни защо тази точка липсва в дневния ред.

"Дали правилата ще претърпят промяна в частта за начина на гласуване, все още ВСС не се е произнесъл", каза само представляващият съвета Соня Найденова. За сметка на това пък Етичната комисия ще препитва кандидатите за обвинител номер 1. Тримата претенденти - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов, ще трябва да се явят идния понеделник, за да дадат допълнителни разяснения. От ВСС завеждат всички сигнали и очакват да постъпят още за всеки един от тримата. Комисията проверява както явни, така и анонимни сигнали, материали в медиите и мнения на други магистрати.

Кандидатите ще бъдат питани дори дали са масони и членуват ли в подобни структури. От ВСС дори са определили експерт, който всяка сутрин прави преглед на печата и отделя всички публикации, свързани с Цацаров, Тонева и Сарафов. Цялата информация ще бъде обобщена и анализирана. По нея от Етичната комисия ще преценяват нравствените качества на кандидатите, а ако някоя от темите засяга професионализма им - с тях автоматично се заема Правната комисия. Освен това ще се изискат справки от Сметната палата, НАП, Нотариалната камара и Адвокатския съвет, за да съпоставят данните с обявеното от тримата в имотните им декларации.

Кандидатите ще имат възможност да предоставят различни документи, за да докажат етичността си. С тази процедура по изслушване ВСС иска да покаже, че няма да премълчи нито един сигнал или въпрос по отношение на кандидатите за главен прокурор и че няма да повтаря грешките на Народното събрание при избора на Венета Марковска за конституционен съдия, коментираха кадровици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай