Питат две села искат ли бежанци от Сирия

Питат две села искат ли бежанци от Сирия | StandartNews.com

Благоевград. Общоселски събрания в гърменските села Осиково и Скребатно ще дадат отговор на въпроса „Ще има ли бежанци от Сирия в двете населени места?". В допитването до жителите на селищата късно тази вечер ще участват кметът на община Гърмен Минка Капитанова(на снимката) и депутатът от ДПС Ахмед Башев.

Общината е готова да посрещне и приюти на своя територия бежанци от Сирия. Експерти вече са направили оглед на сградите на училищата в Скребатно и Осиково. В постройките отдавна не учат ученици, но са в добро състояние и могат да се превърнат в уютен дом за сирийски бежанци. Оборудването ще се осигури от Държавната агенция за бежанците.

„Аз мога да предложа още на следващата сесия, която ще е този месец, общинските съветници да гласуват решение за приютяване на имигранти в нашата община. Но за нас най-важно е какво мислят хората в тези две села. Те ще имат тежката дума. Глас народен – глас божи", заяви Капитанова.

Ахмед Башев уточни, че не става въпрос за настаняване на стотици бежанци и превръщането на селищата в бежански лагери. Най-много по 10 семейства ще бъдат настанени в двете училища. „Искаме тук да дойдат сирийци, които искат да останат в страната ни, да работят, да се интегрират. Най-вече за децата им сме готови да ги приютим в нашата община", каза депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай