Пилат се самоубива в днешна Виена

Пилат се самоубива в днешна Виена  | StandartNews.com

Понтийски бил отличен администратор, управлявал 10 години

Тиберий го уволнява заради безредиците, единственото му дете умира от болест

В контекста на евангелското повествование Пилат в известен смисъл е не по-малко трагична личност от самия Христос. И не случайно е привличал интереса на хората на изкуството - от ренесансовите художници до съвременните кинематографисти.

Пилат осъжда Исус по обвинение на евреите. Така Новият завет хвърля цялата вина за Христовото разпятие върху евреите и представя римляните като хора, които биха спрели процеса, ако можеха. Гръцки и римски източници обаче говорят за друга версия и допълват образа на Пилат Понтийски. Той е властен човек и отличен администратор. Не случайно е управлявал една от най-размирните области на Римската империя 10 години - рядко дълъг срок, който показва уменията му на лидер.

Когато пристига в Юдея, задълженията на Пилат били основно военни. Той трябвало да поддържа мирна обстановка в римската провинция.

Както всеки един римлянин Питат Понтийски е бил изключително религиозен човек. Две са били характерните черти на римляните - били безпощадни войни по време на битка и изключително набожни, що се отнася до спазване на обреди към техните богове.

За римляните религията е стожер в съществуването им и Пилат не се различавал по нищо от това описание. При всички управители в империята култът към боговете и политиката напълно се сливали.

Сред малкото доказателства за управлението на Пилат е надпис, издигнат в Кезария, по времето на император Тиберий. Монети, сечени през това време, също доказват, че Пилат Понтийски е историческа личност.

Според римските източници Пилат е далеч от християнския образ, който му приписват в Библията. Той е знаел как да ужаси тълпата и да въведе ред в определена територия.

Първите му действия като прокуратор в Юдея едва не завършват с кървава баня. Той нарежда в Йерусалим да бъдат изпратени римски войници, но флаговете, с които те влизат, поругават първите две от Десетте божи заповеди. Обидените евреи протестират пред Пилат, а той планира да ги уплаши, за да потуши недоволството. Римлянинът решава да инсценира сблъсък. Когато приема евреите в палата си, неговите войници изваждат мечове, като прокураторът се е надявал бунтуващите се да се разбягат.

Те обаче падат на колене и показват готовност да загинат, но не и да приемат в Йерусалим да има флагове, оскърбяващи Мойсеевия закон. Тъй като основната му задача е да пази мира сред населението, Пилат отстъпва.

Според Евангелията ролята на Пилат в историята на Исус е епизодична. Хрониките обаче казват точно обратното.
Истината е, че Исус не е първият Месия, който се появява в Юдея. Преди него е имало и други, проповядващи нови религиозни убеждения. Римляните знаели за тях и ги следели.

Процесът срещу Христос започва въз основа на обвинения, отправени от водещи фигури в обществото - първосвещениците от Синедриона, които са пряко засегнати от новото тълкуване на вярата, което проповядва Христос.

А за да звучат те убедително пред Пилат, главното обвинение срещу Исус е, че се нарича Цар Юдейски - Цар на евреите.
Като римски чиновник, Пилат, разбира се, не може да игнорира това обвинение. Но по време на разпита се убеждава, че става въпрос за "небесно царство". И че Христос не представлява опасност за империята, за разлика от разбойника Варава, който всъщност е зилот -бунтовник против римската власт. Но е принуден отново, както в по-горе описания случай, да отстъпи пред искането на тълпата да бъде освободен Варава, а да бъде екзекутиран Христос. Може би защото има твърде малък гарнизон и изрични указания да не дава повод за разрастване на еврейската съпротива против римското господство. А демонстративното измиване ръцете, след като е произнесъл присъдата, е станало нарицателно за човек, който сваля отговорността от от себе си.

А че съвестта му не била спокойна, говори и по- нататъшното му поведение след екзекуцията на Христос. Той се държи грубо с първосвещениците, които оспорват поставения от него - съвсем съзнателно, с цел да ги уязви -надпис на кръста "Исус Христос Цар Юдейски" (Йоан, 19:22) и отказва да прати свои войници, които да охраняват гробницата, в която е положено тялото на Месията (Мат. 27:65).

Разпъването на Исус очевидно е предизвиквало нови вълнения сред населението на Юдея. Император Тиберий нарежда разследване на дейността на Пилат Понтийски, който в крайна сметка е уволнен за несправяне със служебните си задължения, като е допуснал безредици. С това обаче проблемите на палача на Христос не свършват. Семейните раздори не стихват, защото съпругата му Клавдия, съгласно евангелските предания, е повярвала веднага в Христа и е станала негова ревностна последователка. От болест умира и единственото им дете. Дали Пилат е приел това като възмездие - не е ясно. Но според преданията той се самоубива в днешна Виена (според други източници - в Тирол или в Сицилия), стигнал до крайния предел на човешко страдание и самота.

А според друго предание Пилат се разкаял, обърнал се с молитва към Христос, в знак на което главата му след отсичането била приета от ангел.

Съпругата на управителя канонизирана за светица

Малцина знаят, че съпругата на Пилат Понтийски - Клавдия Прокула, е канонизирана за светица от православната църква под името Света Прокла. Паметта й се чества на 27 октомври. В 27-а глава на Евангелието по Матей за нея пише следното: "Между това, когато той седеше на съдийския престол, жена му прати да му кажат: не прави нищо на Тоя Праведник, защото днес насън много пострадах за Него" (Мат. 27:19). За нейното обръщане към християнството пишат много църковни автори - Ориген, блажени Августин, Йоан Малала, Атанасий Велики и други. Блажени Теофилакт Български пише в своето тълкувание на Евангелието: "Не самият Пилат видял съня, но жена му... И този сън бил дело на Божия промисъл, впрочем, не за да бъде освободен след това Христос, но за да се спаси тази жена".

Запазените версии за живота й се разминават. Според едната тя завършила мирно живота си като християнка, като проповядвала Евангелието заедно с другите Христови ученици. А според друга версия Прокла пострадала мъченически за вярата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай