Пием повече бира от британците

Пием повече бира от британците | StandartNews.com

Значителен ръст има при продажбите в стъклени бутилки

Консумацията на бира в България през 2015 г. се повишава до 73,5 литра на човек. Това съобщи изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова на пресконференция по случай 25 години от създаването на Съюза и 135 години от българската пивоварна индустрия. Употребата на бира през последните пет години е била средно 72 литра на човек годишно. По този показател България се нарежда до страни като Белгия и Холандия и вече изпреварва Великобритания, но е далече от Чехия (144 литра на човек годишно) или Германия (107 литра), посочи тя. Изследвания на съюза от първите шест месеца от тази година показват, че най-често се пие бира в Русе - 13 пъти месечно. След това се нареждат Монтана с 11 пъти и Плевен и Бургас с по 10 пъти. Мъжете пият бира 12 пъти месечно, а жените - 5 пъти, показва проучването.
Радомирова посочи, е през последните пет години членовете на Съюза на пивоварите са пуснали на пазара над 42 нови марки и разновидности бира и над 102 нови опаковки. През последната година на пазара е навлязло непастьоризираното или нефилтрираното пиво.

Лек спад от 1-2% през последните година и половина - две се наблюдава в продажбите на най-масовите опаковки в страната - пластмасовите. По думите на Радомирова това е добра тенденция, тъй като стъклото е класиката на бирената култура. За сметка на по-малката консумация на била в пластмасови бутилки, при стъклените опаковки има ръст от 23%, при кеновете - 11%, а при наливното пиво - 5,5%. Отчетен е ръст от 22% в дела на консумацията на бира в заведения.
През 2015 г. пивоварите отчитат ръст на пазара на бира в страната от 2% спрямо предходната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай