Пет села бранят с телата си язовир от ВЕЦ

Пет села бранят с телата си язовир от ВЕЦ | StandartNews.com


Благоевград. Бъдещо безводие вдигна на бунт няколко селища край Благоевград. Жители на 5 благоевград­ски села се заканиха, че с телата си ще спрат изграждането на ВЕЦ край язовир „Стойковци”. Лягаме на шосето за граничния пункт с Македония, ако не стопират това строителство, категорични са хора от Логодаж, Селище, Българчево, Зелен дол и Покровник. В селищата в момента се събира подписка, която тази седмица ще бъде внесена в об­щина Благоевград, в областната управа и в „Напоителни системи" - София.

Местните твърдят, че положението с наличието на вода е критично, нивото на водоема е много ниско. Появата на водна централа пък ще спре нормалното водоснабдяване на съседните на язовира населени места. „Без вода за пиене и напояване сме обречени. Почти всички в този район се препитаваме със земеделие. Пуснат ли ВЕЦ-а, това ще е край за нас”, твърди бившият управник на Сели­ще Симеон Илков. Жите­лите на села­та настояват общинските съветници да разгледат сериозно въпроса и да вздемат отговорно решение.

Добрата новина за местните хора е, че кметът на Благоевград Атанас Камбитов отказа да одобри искането за изготвяне на  парцеларни планове за нуждите на частен ВЕЦ край Логодаж. Предстои разглеждане на въпро­са в Комисията по устройство на територията и в ОбС, както и обществено обсъждане. Областният управител Костадин Хаджигаев също се обяви против намерението за строителство на ВЕЦ до язовира.

„Категорично против сме този ВЕЦ. Идеята на собствениците му е да получават на година по 5 милиона кубика вода. Това означава, че селата под водоема няма да имат вода нито за напояване, нито за битови нужди. Затова ще браним докрай позицията си”, коментира кметът на село Логодаж Пламен Червенков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай